Analize

Profiturile record înregistrate de băncile europene anul trecut vor fi greu de repetat

bani investitii euro
Foto: iStock

Băncile europene au generat profituri record anul trecut, graţie majorării repetate a ratelor dobânzilor, însă multe bănci vor avea dificultăţi în a repeta performanţele din 2023, transmite Bloomberg.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca profiturile nete combinate ale celor mai mari 11 bănci europene să scadă cu 6,3% în acest an, de la nivelul record de 56,5 miliarde de euro înregistrat în 2023. Însă chiar şi după o astfel de scădere, ar fi vorba de al doilea cel mai mare rezultat înregistrat de băncile europene în ultimele două decenii.

Băncile au profitat de majorarea rapidă a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care le-a permis să perceapă dobânzi mai mari la credite în timp ce în paralel au plătit dobânzi relativ mici la depozite. În condiţiile în care inflaţia încetineşte şi dobânzile din zona euro se stabilizează, şi chiar scad, această combinaţie ar urma să afecteze mai ales băncile care se bazează pe creditarea pe pieţele lor domestice.

„Aproape 80% din veniturile noastre sunt legate de dobânzi, ceea ce este foarte mult chiar şi după standardele europene. Trebuie să ne diversificăm”, a declarat luna trecută directorul general de la ING Groep NV, Steven van Rijswijk.

Chiar dacă şi alte bănci europene, precum Deutsche Bank AG şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, se confruntă cu probleme similare, acestea au început să îşi diversifice geografic activităţile sau să găsească alte surse de venituri. De exemplu, grupul bancar spaniol BBVA a înregistrat venituri peste aşteptări din comisioane, ceea ce i-a permis să contrabalanseze diminuarea veniturilor din dobânzi în ultimul trimestru.

Un alt mare grup bancar spaniol, Banco Santander SA, a recunoscut şi el că impulsul venit din partea dobânzilor mari în Europa este posibil să se reducă, dar a adăugat că are alte activităţi pe care se poate baza. „Vedem un an 2024 mai bun în care vom avea un motor de creştere foarte diferit, unul care va fi orientat mai mult pe partea de consumer business, care este Europa şi SUA, şi mai mult în America de Sud”, a declarat preşedintele Ana Botin într-un interviu acordat miercuri pentru Bloomberg.

O excepţie de la profiturile mari din dobânzi înregistrate anul trecut se întâlneşte în cazul băncilor franceze, cărora legislaţia locală le-a îngreunat majorarea dobânzilor la credite. BNP Paribas SA şi-a revizuit joi estimările de profit, citând decizia BCE de a înceta să mai plătească dobânzi pentru rezervele minime precum şi vânzarea de obligaţiuni guvernamentale belgiene care a atras o parte din depozitele de la bănci.

Însă, chiar dacă impulsul dat de majorarea dobânzilor se va risipi în acest an, băncile europene vor avea un grad mai mare de profitabilitate decât în deceniul precedent pe măsură ce înlocuiesc împrumuturile acordate în perioada dobânzilor extrem de scăzute.

„Suntem în mare parte într-un context de credite ipotecare cu dobânzi fixe. Procesul de modificare a preţurilor a început dar durează”, le-a spus joi analiştilor directorul financiar de la BNP Paribas, Lars Machenil.

Cele mai recente știri

To Top