Energie

Sebastian Burduja: Este o veste foarte bună că în România se termină mari proiecte de investiţii înainte de termen

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat vineri, la compania Oil Terminal din Constanţa, la inaugurarea unui rezervor cu o capacitate de stocare de 55.000 de metri cubi construit în Depozitul Sud al societăţii, la ieşirea din oraş.

Potrivit directorului general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, unul dintre motivele pentru care a fost construit noul rezervor, în afara oraşului, este de a se muta capacitatea de stocare din Depozitul Nord, care se află în interiorul municipiului Constanţa, pe circa 100 de hectare, astfel încât să poată fi realizat un proiect de regenerare urbană, pentru 38 de hectare, „cu foarte multe beneficii pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru companie”.

Prin inaugurarea noului rezervor este marcată şi împlinirea a 125 de ani de activitate a companiei Oil Terminal, societate cu capital majoritar de stat.

Ministrul Burduja a felicitat conducerea companiei pentru investiţiile realizate.

„Pe de o parte, pentru constănţeni înseamnă şansa de a îşi reinventa comunitatea într-o zonă centrală a oraşului, printr-un proiect de regenerare urbană de o dimensiune fără precedent, cred, la nivelul României, printr-un parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat, Oil Terminal, şi un dezvoltator privat român, care vor da Constanţei o nouă faţă şi vor pune oraşul pe hartă efectiv pe tot parcursul anului. (…) Acest nou rezervor permite şi face parte din acest plan de a muta capacităţi de stocare în Sud, acolo unde nu interferează cu viaţa cotidiană a comunităţii. (…) Cred că este o veste foarte bună că în România se închid, se termină mari proiecte de investiţii înainte de termen. (…) Vă felicit, înseamnă şi şansa companiei de a se dezvolta în continuare, de a atrage noi clienţi, de a pune în valoare portofoliul pe care îl are în prezent, cât şi şansa României de a puncta la nivel regional prin ceea ce înseamnă Oil Terminal de peste 125 de ani”, a spus Sebastian Burduja.

Societatea Oil Terminal SA şi Iulius Real Estate SRL au semnat anul trecut un acord de asociere. Astfel, un teren de 38 de hectare proprietatea companiei, din acţiunile căreia Ministerul Energiei deţine 87,75%, teren care a găzduit spaţii de depozitare a produselor petroliere şi pe care nu s-a mai desfăşurat activitatea de bază de peste 10 ani, este redat oraşului ca o zonă urbană sustenabilă şi accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială şi culturală a oraşului Constanţa.

„Pe lângă investiţie, estimată de dezvoltator la peste 815 milioane de euro, în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane ample, birouri, zonă de shopping şi divertisment, facilităţi educaţionale şi culturale, dar şi o infrastructură integrată pentru susţinerea mobilităţii şi conectivităţii, Iulius va achita către Oil Terminal SA o taxă anuală indexabilă de superficie de 2 milioane de euro”, a anunţat, anul trecut, conducerea Oil Terminal.

Conform sursei citate, în anul 125 al existenţei companiei este finalizată construcţia unui rezervor de 55.000 de metri cubi în Depozitul Sud, inaugurată o nouă rampă pentru încărcarea cisternelor auto, modernizate şi flexibilizate instalaţiile tehnologice, astfel încât Oil Terminal să poată opera motorină în cinci dane, faţă de două dane petroliere în anii trecuţi şi, pentru prima dată, vor fi operate nave tip Aframax de 150.000 TDW pentru descărcarea de motorină.

„Toate aceste eforturi au fost realizate în scopul sprijinirii clienţilor şi introducerii pe piaţa românească a unor mărfuri cu preţuri mai reduse decât în anii precedenţi chiar în condiţiile prezente ale unei situaţii geopolitice conflictuale”, a mai spus conducerea companiei.

Oil Terminal ocupă pe plan intern piaţa prestaţiilor în proporţie de 45% pentru importul de ţiţei via Marea Neagră, peste 60% pentru exportul de produse petroliere şi 90% pentru importul de păcură.

Cele mai recente știri

To Top