Opinii

Un nou an cu multe provocări pentru piața muncii

Dragos Gheban, Managing Partner Catalyst Solutions

În 2024 vorbim despre o piață a forței de muncă din ce în ce mai volatilă, caracterizată de adaptabilitate permanentă, atât din partea companiilor, dar și a candidaților. Specialiștii în recrutare prefigurează câteva tendinţe clare pentru acest an. Una dintre ele este legată de provocările întâmpinate de specialiștii pentru acoperirea poziților deschise. O altă tendinţă cu impact pe piaţa forței de muncă va fi creșterea numărului de oportunități de carieră în 2024, iar cea de treia este legată de impactul tehnologiei, integrarea AI în activitatea curentă lansând un trend ascendent de adoptare în din ce în ce mai multe domenii de activitate. În acest context, adaptabilitatea va fi cheia succesului atât pentru angajați, cât și pentru companii.

În ciuda transformărilor din piață, cu o economie globală ce se află într-o stare de incertitudine, există multe oportunități de carieră. Flexibilitatea, învățarea continuă și deschiderea către noi domenii sunt esențiale pentru a profita de oportunitățile de carieră într-un mediu economic dinamic și în schimbare. În plus, trebuie avut în vedere că angajatorii urmăresc un set de criterii pentru pozițiile deschise. În cazul candidaților entry-level motivația pentru a învăța și a se dezvolta profesional, limba engleză si experiența anterioară (joburi part-time sau colaborări), iar în cazul profesioniștilor pe lista criteriilor urmărite de angajatori în 2024 apare experiența relevantă pe o poziție anterioară, hard skills specifice jobului si compatibilitate între așteptările salariale ale candidatului și oferta companiei. În privința oportunităților de carieră, anul 2023 s-a încheiat cu peste 60 000 de oportunități de joburi postate pe Hipo.ro, portalul de carieră numărul 1 pentru candidați cu studii superioare. Iar în perioada ianuarie – martie 2024 sunt deja peste 11.000 de oportunități de carieră pe Hipo.ro. Portalul de carieră Hipo.ro își propune să fie sursa principală de joburi pentru candidații cu studii superioare și suntem încântați că rezultatele portalului atrag angajatori de TOP din România, companii care aleg să își promoveze joburile sau diferite programe pe care le au deschise atât pentru candidații entry-level cât și pentru profesioniști. 

Recrutarea poate deveni mai dificilă în 2024, comparativ cu anul precedent sau la fel de dificilă, aspect confirmat și de rezultatele studiului Piata forței de muncă în 2024 – un studiu Catalyst Solutions, ce cuprinde predicțiile profesioniști în recrutare sau cu putere de decizie în procesele de recrutare din companii mari care activează pe piața din România. Din rezultatele actuale reiese că pentru 41,8% dintre respondenți efortul depus pentru acoperirea pozițiilor va fi similar cu anul anterior, pentru 31,6% mai greu, iar 26,6% mai ușor. 

A treia idee în jurul căreia vor gravita discuțiile privind piața fortei de muncă în 2024 este impactului pe care tehnologia, în special inteligența artificială o are. Inteligența artificială este o forță disruptivă în lumea locurilor de muncă, aducând atât oportunități, cât și provocări. Pe de o parte, automatizarea și transformarea joburilor, a unor activități repetitive și rutiniere, poate duce la reducerea locurilor de muncă. Însă, la polul opus, crearea de noi joburi. Profesioniști care lucrează la dezvoltarea, implementarea și optimizarea soluțiilor bazate pe IA. Pentru a face față schimbărilor, este important ca angajații să se adapteze și să-și dezvolte competențe pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Așa cum spuneam la început, 2024 este caracterizat de adaptabilitate, iar în acest caz învățarea continuă și colaborarea cu tehnologia sunt cheile pentru a rămâne competitiv pe piața muncii. 

Cele mai recente știri

To Top