Actualitate

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în 2023

comert supermarket
Foto: iStock

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în 2023 faţă de anul 2022, ca serie brută cu 1,9%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea din 2023 a avut loc datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,4%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 3,9%, datorită avansului înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 18,6%. Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,7%) şi vânzările de produse nealimentare (-3,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie, cu 0,2%, ca urmare a declinului înregistrat la vânzările de produse nealimentare cu 1,3%. Creşteri au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,5%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,1%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 11,3%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,6%.

Cele mai recente știri

To Top