Actualitate

Afacerile din comerţ au crescut cu 3,2% în primele şapte luni

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, în termeni nominali, cu 3,2% în primele şapte luni al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Evoluţia a fost impulsionată de creşterea activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+16,1%), a comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+16,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+14,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,2%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+2,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-7,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,5%.

În iulie comparativ cu iunie 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,1%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+53,4%), cifrei de afaceri din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+14,8%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+1,3%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-9,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,3%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-1,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,3%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,6%.

În iulie 2023 comparativ cu iulie 2022, afacerile din comerţul cu ridicata, serie brută, au scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,9%, ca urmare a declinului cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-15,5%) şi din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-14,4%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+14,0%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+11,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+1,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+1,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,1%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2023, comparativ cu luna iulie 2022, cifra de afaceri din comerţ a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,5%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top