Actualitate

Amenzi de 3,5 milioane de lei în unităţi din industria agroalimentară şi peste 46 de tone de produse reţinute oficial

Foto: Facebook/ANSVSA

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat, în urma controalelor efectuate în unităţi din industria agroalimentară, amenzi în valoare totală de peste 3,5 milioane de lei şi au reţinut oficial o cantitate de 46,1 tone de produse de origine animală, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În perioada 30 noiembrie – 18 decembrie 2023 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat 4.950 de controale oficiale specifice în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică. Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 478 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 3.550.000 de lei”, se precizează în comunicat.

Totodată, au fost emise şapte Ordonanţe de suspendare a activităţii şi cinci Ordonanţe de interzicere a activităţii. „S-a reţinut oficial o cantitate de 46.144 de kg produse de origine animală (carne porc, carne pasăre, peşte şi produse din peşte, lapte, produse lactate şi 389.104 buc. ouă)”, precizează ANSVSA.

Printre deficienţele identificate şi sancţionate au fost: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate depăşit; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; lipsa echipamentului de protecţie pentru personalul angajat; nerealizarea programului de autocontrol; comercializarea de păsări vii fără documente sanitare veterinare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea frecvenţei de prelevare a produselor conform planului de autocontrol.

De asemenea, s-a mai constatat lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor, transport de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar precum şi transport de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar şi fără documentele necesare.

ANSVSA va continua supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Potrivit sursei citate, numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor este 0800826787.

Cele mai recente știri

To Top