Bănci

Banca Centrală a Franţei a raportat pierderi înainte de taxe de peste 12 miliarde de euro

Foto: iStock

Banca Centrală a Franţei a anunţat vineri că a accesat provizioanele de risc pentru a absorbi pierderea înainte de taxe de peste 12 miliarde de euro înregistrată anul trecut, pe fondul impactului dobânzilor mai ridicate, transmite Reuters.

Multe bănci centrale au raportat pierderi după ce în ultimii doi ani au majorat dobânzile, ceea ce a dus la plăţi ridicate ale dobânzilor pentru lichiditatea în exces a băncilor depusă la băncile centrale.

În anticiparea unor astfel de evoluţii, Banca Centrală a Franţei a constituit în ultimii ani provizioane pentru acoperirea potenţialelor pierderi, ajungând la 16,4 miliarde de euro în 2022, înainte de a fi utilizate pentru a compensa pierderile din 2023.

Posibilele pierderi din următorii ani vor fi de asemenea acoperite de provizioane şi rezerve. Pe termen mediu şi lung, veniturile din portofoliul de obligaţiuni şi împrumuturi vor creşte iar evoluţia dobânzii va ajuta la revenirea Băncii Franţei pe profit şi la reconstruirea rezervelor, a precizat instituţia.

Luna trecută, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat pierderi anuale de 3,2 miliarde de franci elveţieni (3,62 miliarde de dolari) pentru 2023, pe fondul majorării dobânzilor, ceea ce înseamnă că nu va putea plăti dividende pentru al doilea an consecutiv.

Totuşi, este o îmbunătăţire faţă de pierderile record de 132,5 miliarde de franci elveţieni înregistrate în 2022. Este doar a treia oară în ultimii 32 de ani când SNB nu plăteşte dividende.

Şi alte bănci centrale importante au raportat pierderi deoarece dobânzile mai ridicate impuse pentru a contracara inflaţia le-au forţat să plătească miliarde băncilor comerciale. Luna trecută, Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei) a raportat pierderi de 21,6 miliarde de euro pentru 2023, în timp ce Banca Centrală şi Ţările de Jos a înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top