Business

Bittnet Systems intenţionează să lanseze două sau trei emisiuni de obligaţiuni în 2024

Bittnet Systems intenţionează să lanseze două sau trei emisiuni de obligaţiuni în 2024, cu caracteristici similare celei listate vineri la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat Mihai Logofătu, directorul general al Bittnet.

„Mi-am pus pălăria de vânzător între timp şi am spus: vă rog să urmăriţi Bittnet fiindcă şi în decursul anului 2024 intenţionăm să mai pregătim probabil două sau trei emisiuni de obligaţiuni în aceleaşi caracteristici de dobândă atractivă, de plată trimestrială, de listare a acestora pe piaţa de capital, astfel încât oamenii să poată să aleagă ce să facă cu ele”, a declarat Logofătu, la evenimentul de listare a unei emisiuni de obligaţiuni la BVB.

Bittnet Systems (simbol bursier BNET), prima companie din sectorul IT listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a listat, vineri, o nouă emisiune de obligaţiuni la bursă, în valoare de 10 milioane de lei, conform unui comunicat al Bursei.

Instrumentele noi emise de Bittnet se vor tranzacţiona pe Piaţa Reglementată a BVB, sub simbolul BNET28. Alături de emisiunea de obligaţiuni listată astăzi, Bittnet mai are listate încă două emisiuni de obligaţiuni la BVB denominate în euro şi monedă naţională (simboluri: BNET26E şi BNET27A). Cele trei emisiuni de obligaţiuni au o valoare cumulată de aproximativ 25 de milioane de lei.

Emisiunea de obligaţiuni a fost realizată în urma unei oferte publice de vânzare desfăşurată în perioada 27 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Bittnet Systems a emis 100.000 de obligaţiuni corporative, negarantate, denominate în lei, cu valoare nominală de 100 lei, maturitate de 4 ani şi 6 luni şi scadenţă pe 15 iunie 2028. Similar cu mecanismul ofertei precedente BNET27A şi pentru oferta de obligaţiuni BNET28, investitorii au putut subscrie în interval de preţ, între 94 şi 106 lei, similar cu mecanismul de price discovery de la ofertele de acţiuni, iar Emitentul a decis închiderea ofertei la preţul egal cu valoarea sa nominală.

Rata dobânzii este fixă, de 9,6% pe an, plătibilă trimestrial prin Depozitarul Central. Fondurile vor fi utilizate pentru asigurarea nevoilor generale de finanţare ale grupului.

„Bittnet Systems a fost prima companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori Bucureşti în anul 2015, iar în ultimii nouă ani a devenit emitentul care a accesat periodic instrumentele de finanţare pe care piaţa de capital din România le pune la dispoziţie pentru dezvoltare, creşterea vizibilităţii şi extindere. De la o capitalizare de 8 milioane de lei la debutul tranzacţionării, Bittnet Systems are astăzi o evaluare din partea investitorilor de 174 milioane de lei, iar acţiunile sale sunt incluse în indicii FTSE Global Micro Cap ai furnizorului internaţional de indici FTSE Russell”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Emisiunea de obligaţiuni listată vineri a fost realizată prin intermediul BRK Financial Group.

„Realizăm alături de Bittnet a 3-a emisiune de obligaţiuni, prin plasament privat sau prin ofertă publică, denominate în Euro sau RON şi de o valoare nominală echivalentă în lei, de aproximativ 25 milioane lei. Totodată este a 3-a emisiune pe care, împreună cu Bittnet, o listăm pe piaţa secundară în ultimele 12 luni. Dacă ne uităm pe volumele de tranzacţionare ale emisiunilor precedente deja listate, BNET26E şi BNET27A, observăm o lichiditate semnificativă a celor două instrumente. Este un semn ca investitorii sunt interesaţi de asemenea instrumente financiare, chiar şi după oferta iniţială”, a spus, la rândul său, Monica Ivan, director general al BRK Financial Group.

Bittnet Systems a realizat în anul 2020 transferul pe Piaţa Reglementată a BVB, fiind primul emitent din sectorul IT prezent pe segmentul principal al bursei. În prezent, acţiunile companiei Bittnet Systems sunt incluse în indicii FTSE Global Micro Cap ai furnizorului internaţional de indici, FTSE Russell.

Emisiunea de obligaţiuni care se va tranzacţiona începând de vineri la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul bursier BNET28, este a opta de la listare şi până în prezent pentru companie. Dintre acestea, trei se află la tranzacţionare, celelalte fie fiind răscumpărate anticipat, fie rambursate la maturitate.

Bittnet Group (simbol de tranzacţionare acţiuni: BNET) este o cel mai dinamic grup de tehnologie din România, fiind primul grup de companii IT românesc listat pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), inclus in indicii BET-XT, BET-BK, BETPlus, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, dar şi FTSE Russel Micro-Cap şi MSCI Frontier IMI. Bittnet funcţionează ca un integrator de servicii şi soluţii IT&C şi este un lider în domeniul formării profesionale în IT din România. Structura grupului este organizată în patru piloni principali de activitate: Educaţie, Digital& Infrastructură, Securitate cibernetică şi Aplicaţii de business şi software.

BVB, instituţie fundamentală a pieţei de capital, este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde şi Depozitarul Central, instituţia responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat fiinţă contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate.

BVB administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă.

La finalul anului 2023, pe ambele pieţe ale BVB erau listate 371 de companii cu o capitalizare care a depăşit 300 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. Indicele principal al pieţei, BET, a încheiat anul 2023 cu un avans de aproape 32% şi indicele BET-TR cu un avans de aproape 40% faţă de începutul lui 2023.

Lichiditatea medie zilnică în anul 2023, pentru toate instrumentele financiare, a fost de 154 milioane de lei, o creştere cu 60% faţă de anul precedent şi o valoare record.

O valoare record în anul 2023 a înregistrat şi numărul investitorilor de retail care a ajuns la 168.000 la final de septembrie. Dinamica ultimilor ani demonstrează că BVB poate susţine necesarul de capital pentru antreprenori şi instituţii ale statului. Eforturile BVB şi ale stakeholderilor săi de modernizare şi dezvoltare a pieţei de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell, în anul 2020. La finalul lunii octombrie a anului trecut, 13 companii româneşti erau incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top