Actualitate

Emisiunile de obligaţiuni în Europa ating pragul de o mie de miliarde de euro în timp record

comisia europeana
Foto: iStock

Emisiunile de obligaţiuni derulate în acest an în Europa ar urma să atingă miercuri pragul de o mie de miliarde de euro, cu o săptămână mai repede decât precedentul record stabilit în anul 2020, transmite Bloomberg.

Conform datelor analizate de Bloomberg, emisiunile de obligaţiuni în Europa ar urma să atingă acest prag de referinţă în cursul zilei de miercuri, stimulate de o vânzare de titluri de stat spaniole în valoare de 10 miliarde de euro. Aceasta înseamnă că va fi depăşit cu o săptămână precedentul record, stabilit în data de 9 iunie 2020, când guvernele din regiune îşi consolidau bugetele în primele luni ale pandemiei.

Aproape jumătate din obligaţiunile vândute pe parcursul acestui an în Europa au venit de la entităţi supranaţionale, state suverane şi agenţii care au dorit să profite de interesul crescut al investitorilor pentru obligaţiunile lor. Au existat însă şi foarte multe firme americane care au dorit să profite de creşterea decalajului între randamente, pe măsură ce Banca Centrală Europeană se pregăteşte să reducă dobânda de referinţă începând chiar de săptămâna următoare, în timp ce se aşteaptă ca Rezerva Federală americană să menţină nemodificate dobânzile.

„Emitenţii au dorit să îşi asigure finanţarea la spread-uri relativ mici. Oferta de emitenţi americani a crescut în mod clar pe parcursul acestui an”, spune Marc Lewell, analist la JPMorgan Chase & Co.

Companii precum Merck & Co. şi Coca-Cola au profitat de diminuarea spread-urilor până la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani pentru a emite obligaţiuni cu maturităţi mai lungi.

Datele colectate de Bloomberg arată că, miercuri, pe pieţele de obligaţiuni erau prezenţi 17 emitenţi, inclusiv producătorul american de dispozitive medicale Medtronic Inc, banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria şi producătorul francez de articole de lux LVMH.

Toate aceste emisiuni sunt întâmpinate de o cerere solidă din partea investitorilor care vor să bage bani în fonduri de instrumente cu venit fix. De exemplu, comenzile pentru emisiunea de obligaţiuni spaniole au trecut de 125 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, Nicolas Trindade, manager de portofoliu la Axa Investment Managers, atrage atenţia asupra excesului de exuberanţă pentru că inflaţia ar putea să provoace încă surprize.

„Investitorii nu ar trebui să fie lacomi într-un mediu cum este cel actual. Noi dăm întâietate obligaţiunilor care au un rating de tip investment grade şi pentru care fundamentele rămân solide, iar riscul de default este mult mai mic”, spune Nicolas Trindade.

Cele mai recente știri

To Top