Actualitate

Boloș, despre deficitul bugetar: Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie şi februarie

Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, menţionând că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăşi 2,5% din PIB.

„Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională. Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie şi februarie şi acestea au determinat aceste tipuri de cheltuieli. Într-adevăr, este un avans faţă de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB, dar repet este generat de cheltuielile cu investiţiile”, a spus Marcel Boloş, prezent la conferinţa cu tema „Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate şi durabilitate”, organizată de Banca Naţională a României şi Patronatul Proiectanţilor în Construcţii.

Întrebat ce anume a fost cumpărat pentru apărarea naţională, ministrul Finanţelor a menţionat că este vorba de echipamente militare, dar nu a oferit detalii.

Referitor la deficitul bugetar din primele luni din acest an el a declarat că trebuie să ţinem cont de faptul că lunile ianuarie, februarie şi martie inclusiv nu sunt luni spectaculoase, cu impozite şi taxe colectate la buget.

„Cu toate acestea, trimestrul întâi, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de făcut cu ANAF sunt realizate. O să vedeţi la sfârşitul trimestrului întâi că avem realizarea peste plan, ceea ce este un semnalul bun”, a declarat Marcel Boloş.

De asemenea, jurnaliştii au întrebat dacă ţinta de deficit bugetar este în pericol, iar ministrul Finanţelor a spus că în acest moment nu se poate pronunţa.

„Aici trebuie să avem în vedere că la luna iulie vom avea o traiectorie de deficit bugetar pe care ne-o va comunica Comisia Europeană, până în luna septembrie vom negocia această traiectorie de deficit….Noi avem un plan de venituri care până acum, la data la care discutăm subiectul, s-a realizat. Deci practic avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB la sfârşitul martie. Nu va fi cazul de aşa ceva”, a spus Marcel Boloş.

Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creştere de 1,7 ori comparativ cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB, raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Ministerul Finanţelor.

În condiţiile în care, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, deficitul bugetar a urcat de aproape trei ori.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top