Energie

Burduja anunță că pune pe masă încă 800 de milioane de euro pentru energie verde: Vom continua acest efort

Ministerul Energiei va lansa în martie două proiecte în domeniul energiei verzi, în valoare de peste 800 de milioane de euro, cu finanţare din Fondul pentru modernizare.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului. După primirea, analizarea şi, după caz, integrarea propunerilor din piaţă, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenţia fiind ca, la 1 martie, să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile.

Astfel, Ministerul Energiei continuă demersul strategic pentru stimularea investiţiilor în energie verde, după finalizarea apelului destinat autorităţilor locale.

„Nu puţini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare. Iată că, în doar câteva luni, am lansat în decembrie 2023 apelul pentru instituţii publice, pentru acoperirea consumului de energie electrică din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt în plin proces de evaluare. În luna martie, vom lansa şi aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producţie şi autoconsum din producţia de energie solară, eoliană şi hidro. Toate aceste investiţii înseamnă locuri de muncă, competitivitate pentru mediul privat românesc şi facturi mai mici la energie pentru toţi românii, pe termen lung. Vom continua acest efort în ritm susţinut, pentru că mi-am asumat de începutul mandatului accelerarea tuturor programelor de investiţii şi transformarea României într-un hub energetic pentru întreaga regiune. În perioada următoare, aşteptăm din partea potenţialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătăţire a ghidurilor de finanţare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiţie de succes pentru România”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815 milioane de euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 de milioane de euro per beneficiar.

Ajutorul de stat vizează capacităţile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile şi este acordat investiţiilor destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro. Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producţia de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.

Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2029.

„Întrucât apelurile de proiecte sunt competitive, criteriul de selecţie va fi preţul în euro/MW. Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înfiinţate), cât şi întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35”, precizează ministerul.

Totodată, pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este: pentru energie eoliană – 30 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat; pentru energie hidro – 25 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat; pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv) – 170 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1 milion de euro/MW instalat; pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv) – 190 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.

Potrivit sursei citate, pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuţia alocării financiare este: pentru energie eoliană – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 de euro/MW instalat; pentru energie hidro – 100 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane de euro/MW instalat; pentru energie solară – 200 de milioane de euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 de euro/MW instalat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top