Energie

Burduja, despre depozitele de gaze: Stăm bine, aș spune chiar că stăm mai bine decât oricând

România stă mai bine decât oricând în privința securității energetice pentru iarna aceasta, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Dacă va fi o iarnă normală, o vom putea trece doar cu gaz românesc, spune el.

„Stăm bine, aș spune chiar că stăm mai bine decât oricând. Avem în primul rând o securitate a disponibilității de gaze naturale, un grad de umplere a depozitelor de aproape 100% în continuare. Până acum, în perioada aceasta mai rece s-a extras din supraplin, depozitele au fost până la 103% pline și acum am ajuns undeva la 99,5% din capacitate. Cu siguranță, prin această disponibilitate, vom putea să trecem de iarna aceasta, dacă este o iarnă normală, cu gaz românesc și doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat, plus producția proprie. O iarnă normală, conform meteorologilor, înseamnă o iarnă cu maxim două episoade de ger, de viscol, pe lună, un episod putând varia între trei-patru, până la șapte zile”, a spus, la RFI, ministrul Energiei.

Acesta a spus că Guvernul și-a propus să mențină schema de plafonare-compensare.

„Totodată, ne propunem să menținem schema de compensare-plafonare, ea a asigurat un preț redus la factura românilor, un preț rezonabil, un preț de aproximativ 35 de lei la curent pentru peste cinci milioane de gospodării și chiar dacă această schemă de plafonare-compensare înseamnă încă un efort asupra bugetului de stat, mult mai mic decât acum un an de zile, iar la anul va fi și mai mic, ne dorim să facem acest efort, pentru a-i proteja pe români, în contextul unei piețe în dinamică, în evoluție, impredictibilă, în contextul conflictelor din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a dăugat ministrul.

Întrebat cu ce va compensa, dacă nu va fi o iarnă normală, ministrul Energiei a explicat: „Avem câteva variante. Prima este gazul din Azerbaidjan. România are activă o opțiune de a cumpăra până la un miliard de normal metri cubi de gaze din Azerbaidjan, opțiune activă și iarna trecută, n-a fost nevoie de ea, dar și iarna aceasta, până în primăvara anului 2024 și ulterior avem posibilitatea de a prelungi această opțiune. În plus, avem posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, e adevărat, în condițiile actuale de piață el este mult mai scump decât gazul pe conductă și va fi o opțiune viabilă doar în contextul în care vom avea strictă necesitate de ea”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top