Opinii

Coaliția luptă cu ea însăși și crizele se adună

Criza bugetară a fost ascunsă sub preș. Imediat după ce și-a anunțat plecarea, fostul președinte al ANAF Lucian Heiuș a dezvăluit o gaură de încasări de aproape 9 miliarde de lei în doar cinci luni. Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,72% din PIB după primele patru luni din acest an, respectiv 27,35 miliarde de lei, de la 1,42% din PIB la sfârşitul lunii martie, conform datelor publicate de către Ministerul Finanţelor.

Criza socială, evidentă la rândul ei, e în plină desfășurare. Greva profesorilor este doar o mică parte a situației sociale complicate cu care se confruntă România în momentul de față, însă un semnal de alarmă serios pentru actualii guvernanți. Au început profesorii, dar urmează transportatorii, polițiștii, medicii, angajații CFR și cei din penitenciare.

Criza politică, deși în stadiu incipient, e și ea prezentă: PSD, PNL și eternul partener al tuturor partidelor trecute pe la guvernare, UDMR, au crezut că o coaliție va aduce liniște socială și le va permite, lor și liderilor, să își îndeplinească obiectivele, politice și personale. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, UDMR a fost aproape să iasă din Coaliție, Marcel Ciolacu s-a văzut blocat în criza din Educație și a amânat „rotativa”, actualul premier pare în continuare căzut din Lună și nu știe ce drum să aleagă, iar președintele și-a amintit de rolul de mediator doar după ce miile de profesori ieșiți în stradă i-au bătut în geam la Cotroceni.

Economia dă o lecție dură zilele acestea clasei politice. Inflația, care a ajutat Coaliția să crească artificial încasările la buget, se întoarce acum ca un bumerang. Pe lângă sumele mai mici colectate de ANAF, o altă gaură vine de la Autoritatea Vamală Română, o instituție înființată de PSD-PNL-UDMR probabil cu scopul de a crea locuri calde pentru șefi și secretare cu salarii obscene. Deși Autoritatea Vamală Română a fost prezentată de Ciucă și Ciolacu drept o mare găselniță pentru combaterea evaziunii, realitatea a demonstrat că instituția a subperformat. 

Ce ne arată toate acestea? Că liniștea la care spera Coaliția se spulberă încet, dar sigur. Că bugetul e o himeră. Că ținta de deficit bugetar e în aer, imposibil de atins fără măsuri dure – concedieri masive la stat sau creșteri de taxe. Vor risca PSD și PNL așa ceva în an preelectoral? Nicio șansă! Totul până la bani: după o lungă perioadă de aparentă stabilitate, cu rotative şi rocade planificate, situaţia poate exploda oricând și poate arunca România într-o criză cu adevărat profundă. 

Suntem într-un moment critic, cumva previzibil, în care Coaliția nu are soluții pentru crizele pe care ea însăși le-a creat și cea mai bună dovadă e blocajul în fața grevei generale din Educație. Ce urmează? Rămâne să vedem. Și noi, și guvernanții…

Cele mai recente știri

To Top