Actualitate

Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au redus cu 11,2% în iulie

Comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în termeni nominali cu 5,5% în primele şapte luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2022, însă au scăzut cu 11,2% în iulie 2023, raportat la luna anterioară, relevă joi datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, comparativ cu luna iulie 2022, în iulie 2023 comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,1%.

În primele şapte luni ale anului 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+15,0%), industria bunurilor de capital (+11,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,0%.

În iulie 2023, comparativ cu iunie 2023, diminuarea pe ansamblu a comenzilor noi din industria prelucrătoare, în termeni nominali, cu 11,2%, a avut la bază scăderile înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-17,2%), industria bunurilor de capital (-15,1%), industria bunurilor de uz curent (-8,7%) şi în industria bunurilor intermediare (-2,9%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare în luna iulie 2023, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au urcat pe ansamblu, cu 2,1%, pe fondul creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+14,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,2%) şi în industria bunurilor de capital (+4,6%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,3%.

„Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual”, precizează INS.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top