Actualitate

Creşterea economiei Germaniei în 2024 va fi mult mai lentă decât s-a estimat anterior

Foto: iStock

Economia Germaniei va creşte anul viitor mult mai lent decât s-a estimat anterior, în urma lipsei de impulsuri pozitive spre finalul acestui an, a previzionat marţi Institutul IMK, transmite Reuters.

Experţii de la Institutul afiliat organizaţiilor sindicale previzionează o creştere de 0,7% a celei mai mari economii europene în 2024, după ce în primăvară prognozau un avans de 1,2%, în timp ce Institutul economic Ifo se aşteaptă anul viitor la o expansiune de 1,4%.

Pentru 2023, IMK estimează o contractare a economiei cu 0,5%.

„Economia, afectată de şocul preţurilor energiei, nu se va pune din nou în mişcare în următoarele luni, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor şi atenuarea creşterii economiei mondiale vor frâna avansul PIB-ului Germaniei”, se arată în raportul IMK.

Instituţia atrage atenţia că deşi consumul privat se va redresa începând din trimestrul trei, în urma reducerii inflaţiei şi a majorărilor salariale, „aceste evoluţii pozitive vin atât de târziu încât doar pot atenua recesiunea de pe ansamblul acestui an, dar nu o pot preveni”.

Luna aceasta, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a estimat că economia ţării este posibil să se contracte în trimestrul al treilea, în condiţiile în care industria este în recesiune iar consumul privat are o contribuţie limitată la creşterea economică.

Cea mai mare economie a Europei a trecut printr-o scurtă recesiune la începutul anului şi a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea. În aceste condiţii, o contracţie în perioada iulie-septembrie ar însemna al patrulea trimestru consecutiv în care Germania a înregistrat o creştere negativă sau stagnare.

În iulie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei să înregistreze o contracţie de 0,3% în acest an, astfel că Germania va fi singura dintre marile economii ale lumii care va suferi o contracţie a economiei. Comisia Europeană este şi mai pesimistă cu privire la performanţele economice ale Germaniei, prognozând o contracţie de 0,4% în noile sale prognoze, faţă de un avans de 0,2% cât estima anterior.

Cele mai recente știri

To Top