Actualitate

Creşteri cu peste 12% a volumelor de lucrări în construcţii

Volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 12,5%, ca serie brută, respectiv cu 12,6% ca serie ajustată, în primele 11 luni din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, ca serie brută, pe elemente de structură, s-au consemnat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+18,9%), lucrările de construcţii noi (+13,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%). Totodată, pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+31,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,5%). Pe de altă parte, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,5%, de la an la an.

Datele INS relevă faptul că volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 12,6%, în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de perioada similară din 2022. În această marjă, au fost înregistrate majorări în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (+20,8%), lucrărilor de construcţii noi (+13,1%) şi lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+8%). În funcţie de obiectele de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+31,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,9%). În acelaşi timp, la clădiri rezidenţiale, volumul s-a diminuat cu 6,7%.

La nivel comparativ, noiembrie – octombrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8,7%, evidenţiat de lucrările de reparaţii capitale (+35,6%), lucrările de construcţii noi (+7,3%) şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,4%).

De asemenea, creştere a fost consemnată şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%, datorită lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+25%), lucrărilor de reparaţii capitale cu (+2,7%) şi lucrărilor de construcţii noi (+1,3%). În perioada analizată, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+6,1%) şi la clădirile rezidenţiale (+2,8%), dar a scăzut la clădirile nerezidenţiale, cu 5,9%.

Potrivit sursei citate, raportat la luna noiembrie a anului 2022, în acelaşi interval din 2023, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat atât care serie brută (+14,3%), cât şi ca serie ajustată (+12,7%).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top