Energie

Cum se vor face investițiile în sectorul energetic fără a afecta consumatorii vulnerabili

Foto: iStock

Este nevoie de investiții în rețelele naționale de energie electrică pentru ca românii să aibă acces la energie sigură și accesibilă. Este apelul lansat de furnizori și distribuitori, care, în cadrul conferinței marca Antena 3 CNN, au subliniat că prețul energiei electrice este legat de capacitatea de producție, transport, stocare și distribuția României.

Tarifele energiei electrice ar putea fi ținute în frâu, în special după liberalizarea pieței, dacă ar crește volumul de producție și distribuția, atrag atenția furnizorii și distribuitorii din acest sector, care cer mai multe investiții.

”Noi am propus să deblocăm un program de investiție de 4 sau 5 miliarde de lei anual, ca sector de distribuție, care este blocat în momentul de față, pentru că suntem convinși că acest cadru de reglementare actual nu este potrivit. Dacă investim această sumă mare, ce înseamnă ca impact pentru un client final? Vorbim de o mărire de preț final la client, de 1 ban/kwh în acest an”, a explicat Volker Raffel, CEO al Grupului E.ON România.

”Investițiile în rețele sunt foarte, foarte necesare și în același timp tot ce facem noi, compania de distribuție, este tradus în prețuri. Ce cred eu că este cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem acum, trebuie să definim clientul vulnerabil care trebuie să fie protejat, pentru că dacă avem clienții vulnerabili protejați, după aceea putem să discutăm cum putem să investim”, susține și Ondrej Safar, CEO companie de distribuție a energiei.

”Tranziția energetică este ceva ce se întâmplă, pentru că modalitatea de consum se schimbă, se schimbă și modalitatea de producție, trecem de la niște capacități centralizate foarte mari la niște capacități de producție descentralizate, care necesită o cu totul altă abordare în ceea ce privește investițiile. N-ar trebui să ne mai numărăm fiecare leuț atunci când ne gândim la investițiile în rețele și să vedem unde vrem să ajungem pe termen lung”, afirmă și George Agafiței, director afaceri instituționale companie distribuție energie.

”Suntem foarte atenți cu fiecare leu pe care operatorii de distribuție îl angajează pentru modernizare. Putem să vorbim de cele mai moderne rețele de distribuție, cu cele mai mari investiții, dar dacă nu avem un consumator de energie care să își permită să plătească aceste tarife, orice discuție degeaba”, a concluzionat George Niculescu, președinte ANRE.

Problemele actuale și soluțiile din domeniul energiei au fost dezbătute în cadrul conferinței marca Antena 3 CNN, organizată prin platforma RO 3.0.

Cele mai recente știri

To Top