Energie

Delgaz Grid începe testele în localitatea mureşeană Gorneşti, în proiectul utilizării hidrogenului drept combustibil

Delgaz Grid începe în această lună în localitatea Gorneşti, judeţul Mureş, testele la clienţii casnici, pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%).

Potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES, compania a selectat în acest scop câteva zeci de clienţi care locuiesc în localitatea mureşeană şi care vor fi printre primii români care vor participa la acest proiect de importanţă naţională pentru viitorul încălzirii sustenabile din România. Gorneştiul devine astfel prima localitate cu reţea de distribuţie a gazelor naturale din oţel unde se vor face astfel de teste, în vreme ce Dârlos, din judeţul Sibiu, este prima localitate unde s-au realizat teste pe reţea din polietilenă.

„Proiectul nostru pune România pe harta ţărilor care fac paşi concreţi în utilizarea hidrogenului drept combustibil pentru un viitor sustenabil în domeniile încălzirii, transportului şi pentru industrie. Mă bucur că în etapele pe care le-am parcurs până în prezent am beneficiat de deschidere şi sprijin din partea autorităţilor şi mai ales a clienţilor noştri care au acceptat să participe la teste. Dârlosul şi Gorneştiul vor rămâne în istoria energeticii ca primele localităţi din România unde s-a testat utilizarea hidrogenului în amestec cu gaze naturale”, a precizat Cristian Secoşan, directorul general Delgaz Grid.

Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

În casele clienţilor va fi, practic, replicat exact ceea ce s-a realizat în poligonul de la Mediaş şi la Dârlos, în judeţul Sibiu. Înainte de toate va fi efectuată o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, cu o firmă autorizată ANRE, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător. De asemenea, vor fi analizate gazele de ardere. După aceasta, va fi oprită alimentarea cu gaze naturale, iar la instalaţia de utilizare a clientului va fi conectată o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi va fi vehiculat acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare.

„Vom verifica parametrii de funcţionare ai aparatelor de utilizare şi vom măsura concentraţia gazelor de ardere. Ulterior, vom face acelaşi lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate in niciun fel de amestecul utilizat. Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din reţea”, a explicat Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

La final, specialiştii Delgaz Grid vor efectua, din nou, o verificare a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcţionează perfect. Compania va suporta, atât costul ambelor verificări, cât şi al utilităţilor necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

Testele sunt realizate de specialiştii Delgaz Grid care au dobândit experienţă şi certificare în Germania, unde au testat la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), o prestigioasă instituţie tehnico-ştiinţifică care funcţionează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit şi gătit.

Testarea în condiţii reale la clienţi reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut.

În localitatea Dârlos din judeţul Sibiu au fost finalizate testele acasă la cei 50 de clienţi selectaţi, rezultatele fiind conform aşteptărilor, respectiv toate aparatele funcţionând fără nici o problemă cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Compania începe pregătirile pentru ultima parte din etapa a 2-a din această localitate, respectiv testarea amestecului de gaze naturale şi hidrogen prin introducerea acestuia direct în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei.

Printre promotorii şi susţinătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top