Actualitate

Economişti: Noul pachet de creştere economică al Germaniei nu va avea rezultatele aşteptate de guvern în 2025

Foto: iStock

Noul pachet de creştere economică al Germaniei nu va asigura creşterea producţiei aşteptată de guvern anul viitor, au declarat luni economişti şi grupuri de afaceri, transmite Reuters.

Guvernul a prezentat vineri măsuri pentru stimularea creşterii economice, ca parte a unui acord bugetar, după luni de discuţii între coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Executivul speră că măsurile vor aduce o creştere economică suplimentară de 0,5 puncte procentuale în 2025.

”„Programul de stimulare a creşterii rămâne modest. Cu noroc, ar putea adăuga 0,1% până la 0,2% la creştere anul viitor”, a declarat pentru Reuters economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a fost anul trecut cea mai slabă dintre marile sale egale din zona euro, deoarece costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe şi ratele record ale dobânzilor i-au afectat creşterea.

Guvernul estimează că economia va creşte cu 0,3% în acest an, PIB-ul fiind proiectat să crească cu doar cu 1,0% în 2025, conform previziunilor prezentate în aprilie.

Creşterea ar fi de 1,5% cu pachetul economic anunţat.

”Cu toate acestea, creşterea prognozei se va datora nu numai măsurilor specifice din bugetul recent adoptat, ci şi îmbunătăţirii generale a perspectivelor”, a declarat Jan-Christopher Scherer de la institutul economic DIW.

La 1,3%, DIW Berlin prognozează în prezent o creştere puţin mai puternică pentru anul viitor decât şi-a asumat anterior guvernul german, dar contribuţia celor 0,5 puncte procentuale anunţate de guvern.

Luna mai a fost o lună grea pentru economia germană. O redresare nu este avută în vedere în sectorul de producţie, comenzile industriale şi producţia înregistrând scăderi neaşteptate.

Datele de luni au arătat că exporturile au scăzut în mai mai mult decât erau aşteptările, arătând că economia germană, ca naţiune orientată spre export, va continua să aibă dificultăţi pe fondul unei redresări lente a cererii globale, al incertitudinii geopolitice şi al barierelor comerciale.

Potrivit guvernului german, estimările pentru următorii zece ani arată o creştere potenţială anuală de numai aproximativ 0,5%.

CREŞTERE MICĂ

”Chiar şi o creştere de 0,5% pare nerealistă în acest moment”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ Germane DIHK, Peter Adrian, menţionând că comenzile primite sunt slabe, producţia se bâlbâie şi nu există o poveste de vară în ceea ce priveşte exporturile.

”În plus, o jumătate de punct procentual de creştere economică este deja alarmant de scăzută”, a spus Adrian, referitor la creşterea suplimentară aşteptată de guvern cu pachetul său economic.

Citi rămâne precaută cu privire la perspectivele economice ale Germaniei pentru 2024 şi 2025, chiar dacă creşterea veniturilor reale şi redresarea cererii globale de bunuri pot susţine creşterea.

”Dublul zgomot al politicii monetare şi fiscale stricte, precum şi chestiunile structurale, inclusiv preţurile ridicate la energie, au în mod clar o influenţă asupra acestui lucru şi în special asupra investiţiilor”, au spus economiştii Citi într-o notă.

Bugetul va respecta regulile stricte de împrumut ale ţării, în ceea ce este văzut ca o victorie pentru ministrul de Finanţe Christian Lindner, care a subliniat importanţa revenirii la plafonul de cheltuieli consacrat constituţional al naţiunii, cunoscut sub numele de frâna datoriei.

”Germania încă plănuieşte să înăsprească politica fiscală anul viitor, astfel încât bugetul să nu stimuleze cererea pe termen scurt”, a declarat pentru Reuters Andrew Kenningham, economist şef la Capital Economics.

Torsten Schmidt, de la Institutul de Cercetări Economice Leibniz, a declarat că multe măsuri ar putea îmbunătăţi condiţiile-cadru pe termen mediu.

”Stimulii pe termen scurt, pe de altă parte, sunt probabil să fie mici”, a spus el pentru Reuters.

Tanja Goenner de la asociaţia de afaceri BDI, a declarat că pachetul va oferi un impuls moderat pentru creşterea economică şi investiţii.

”Concluzia este că acest lucru încă nu este suficient pentru a consolida în mod durabil forţele de creştere”, a spus Goenner.

Cele mai recente știri

To Top