Energie

Există soluții la criza energetică

Foto: iStock

România este una dintre țările cele mai favorizate de către Comisia Europeană atunci când vine vorba de Fonduri pentru Energie Regenerabilă. Vorbim de parcuri fotovoltaice, dar și de combaterea crizei energetice. Alături de Bulgaria și Grecia, suntem țară strategică pentru Uniunea Europeană. Dacă ținem cont de faptul că, mai ales în Sudul țării, avem valori de 1.400-1.800 ore de soare, putem spune că stăm pe o mină de aur.

Foto: iStock

Procedura nu este deloc complicată iar luna martie a dat startul programului de finanțare pentru parcurile fotovoltaice. Mai exact, Fondul de Modernizare finanțează până la 425.000 euro per megawatt pentru un parc fotovoltaic și până la 650.000/ megawatt pentru parcurile eoliene. Sunt bani mulți, ce pot ajunge atât la cetățeni cât și la autorități. Procedura e simplă: oricine, dacă are acces la un teren (pe care nu trebuie să îl posede, e suficient să aibă un contract de superficie sau unul de concesiune), poate depune dosarul. Ca să poată înființa parcul fotovoltaic e nevoie de un  certificat de urbanism, un memoriu tehnic și autorizație de construcție. Se depune dosarul, se obține finanțarea iar restul banilor vin dintr-un credit. Prezența consultantului în fonduri europene în tot acest proces este esențială. Spre exemplu, un hectar de parc fotovoltaic poate aduce un megawatt care înseamnă un venit de 140.000-200.000 de euro. Orice cetățean poate deveni investitor în domeniu. Și autoritățile publice pot să dezvolte astfel de proiecte de energie regenerabilă din bani europeni. Pentru primării e chiar mai simplu, au acces direct și e nevoie de o cofinanțare mult mai mică. Acestea pot pune teren la dispoziție din ceea ce dețin deja și pot înființa parcuri fotovoltaice sau eoliene pentru a reduce costurile publice, dar și pentru a genera venituri la bugetul local. 

În 2023 avem aproape 12 miliarde de euro prin  Fondul de modernizare, iar în 2024 , prin programul REPowerEU, banii europeni vor fi mai mulți. Ține doar de noi să știm să atragem acești bani, să producem energie ieftină și, de ce nu, să devenim independenți energetic. În 2023 4,11 miliarde de euro vin din Fondul pentru modernizare pentru a accelera tranziția către o energie curată în 8 state membre. Fondul pentru modernizare a efectuat deja plăți în valoare totală de 1,39 miliarde de euro în România.

Cel mai important lucru la scrierea unui proiect este cunoașterea principiilor care stau la baza elaborării ghidului, implicit key performance indicators pe care Guvernul României trebuie să le raporteze la Comisia Europeană, pentru bugetul alocat programelor de finanțare. Un plan de afaceri trebuie să răspundă complet și pe înțelesul evaluatorilor la toate cerințele din cererea de finanțare.

Cele mai recente știri

To Top