Actualitate

Invazia rusească din Ucraina a majorat costurile de finanţare ale statelor UE din Europa de Est

razboi ucraina
Foto: iStock

Invazia rusească din Ucraina a modificat costurile la care se împrumută cele zece noi state membre UE din Europa de Est, costuri care au crescut cu o jumătate de punct procentual de la începutul războiului, arată o analiză publicată miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

„Se poate vedea impactul războiului asupra Europei Centrale. Multe guverne vorbesc în mod deschis despre teama lor de a fi atacate şi asta cu siguranţă este un semnal care este receptat de pieţe”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Spread-ul dintre randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile germane pe cinci ani şi obligaţiunile similare ale ţărilor UE care fac parte din zona de activitate a BERD „a crescut dramatic” după izbucnirea războiului şi a rămas peste pragul de 100 de puncte procentuale, arată analiza BERD, care face referire la ţări precum Polonia, Ungaria, Croaţia şi Letonia.

Comparativ, pentru întreaga regiune în care activează BERD, media randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale pe cinci ani a crescut cu trei puncte procentuale în perioada cuprinsă între luna februarie 2022, când a izbucnit războiul, şi mijlocul lunii aprilie 2024, se precizează în raport. BERD operează în aproximativ 40 de economii de pe trei continente.

Statele UE din Europa de Est au fost printre cei mai acerbi critici ai invaziei ruseşti din Ucraina, cerând sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi furnizând echipamente militare Ucrainei. Chiar dacă proximitatea lor geografică de zona de conflict le-a majorat costurile cu împrumuturile, calitatea de state membre UE le-a impulsionat în mod semnificativ standardele de viaţă, susţine BERD.

Pentru cele opt state din Europa de Est care au aderat la UE în anul 2004, calitatea de ţară membră a fost un uriaş succes, a spus Beata Javorcik. Economiile acestor ţări au ajuns acum, în medie, la 50% din PIB-ul per capita al Germaniei, faţă de 26% în 2003. Aproximativ jumătate din această creştere se datorează faptului că au aderat la blocul comunitar, se arată în raportul BERD.

„Nu este de mirare că şi alte ţări sunt interesate în aderarea la UE”, a concluzionat Beata Javorcik.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în ţară, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltarea sectorului privat şi a pieţelor de capital.

Cele mai recente știri

To Top