Actualitate

Fermierii din România: Despăgubirile de secetă de la bugetul de stat nu reprezintă o „pomană” socială

ferme cresterea animalelor

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Asociația Forța Fermierilor – AFF, a transmis astăzi, miercuri – 17 mai, o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă.

Prin documentului, înregistrat la Registratura generală a Guvernului cu numărul de înregistrare 18102/17.05.2023, AAC face un apel public către premierul Nicolae Ciucă să își respecte promisiunile făcute către fermieri și să aprobe Ordonanța de Urgență privind acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate anul trecut.

Iată, integral, conținutul scrisorii transmise premierului Nicolae Ciucă de către organizațiile de fermieri:

ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE

Către:
GUVERNUL ROM NIEI,
Domnului Premier Nicolae CIUCĂ

Stimate domnule Premier,

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România -,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Asociația Forța Fermierilor – ,,AFF”, face un apel public către dumneavoastră să vă respectați promisiunile făcute către fermieri și să aprobați Ordonanța de Urgență privind acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate anul trecut.

Membrii organizațiilor membre AAC vă informează, domnule prim-ministru, că agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situație foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele românești: costuri în creștere, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producții diminuate din cauza lipsei sistemului de irigații. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc și soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.

Dorim să vă reamintim, domnule premier Nicolae Ciucă, un element important: despăgubirile de secetă de la bugetul de stat nu reprezintă o „pomană” socială acordată fermierilor. Acordarea despăgubirilor de secetă reprezintă o investiție publică în sectorul agroalimentar care va fi recuperată cu vârf și îndesat la bugetul de stat, prin taxele și impozitele suplimentare generate de producția agricolă. Dacă fermierii României își vor restrânge activitatea din cauza lipsei de capital de lucru, unii poate chiar întrând în insolvență sau faliment, cum va mai alimenta sectorul de producție vegetală bugetul de stat?

Acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, pe care îl conduceți. Sumele sunt trecute în Legea Bugetului de Stat pe 2023 și suntem convinși, domnule premier Nicolae Ciucă, că legea este sfântă pentru dumneavoastră.

Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României. Suntem deja pe finalul campaniei agricole de primăvară și toți agricultorii au nevoie stringentă de acești bani pentru a asigura o producție bună în 2023. Riscăm să avem un an bun din punct de vedere meteorologic dar prost din punct de vedere al recoltei, pentru că fermierii nu își pot cumpăra inputuri agricole sau nu pot face toate lucrările necesare. Ar fi un mare păcat!

Apelul nostru către dumneavoastră are un singur obiectiv: ca până la depunerea mandatului de prim-ministru să adoptați, în următoarea ședință de Guvern, această Ordonanță de Urgență esențială pentru bunul mers al agriculturii naționale. Suntem siguri că nu veți dori să aveți, în rândul fermierilor, imaginea unui premier în mandatul căruia nu au fost acordate despăgubirile de secetă, deși exista prevedere bugetară!

Vă mulțumim, domnule prim-ministru, pentru toate deciziile bune pe care le-ați luat în sprijinul sectorului agroalimentar în mandatul dumneavoastră în fruntea Guvernului României! Vă așteptăm, în continuare, să fiți alături de fermierii noștri!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top