Actualitate

Fermierii vor, de urgență, credite cu dobândă subvenţionată, „pentru a putea evita un dezastru în agricultura românească”

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată.

„La finalul anului trecut, fermierii au aşteptat din partea Ministerului Agriculturii publicarea actului/actelor normative în formă de proiect pentru introducerea creditelor cu dobândă redusă pentru sectorul agricol. În baza Cadrului de criză Ucraina, urmau să intre în vigoare la începutul acestui an două forme de creditare care să sprijine fermierii din România. Astfel, a fost anunţat în primul rând Creditul Fermierilor, o creditare dedicată fermierilor aflaţi în dificultate, cu o perioadă de rambursare de până la 5 ani şi prin care aceştia au posibilitatea să acceseze capital de lucru până la 30% din cifra de afaceri, la o dobândă de 1,95%. Al doilea credit aşteptat este cel pentru consolidarea şi securizarea exploataţiilor în vederea achiziţiilor de terenuri pe o perioadă de 20 de ani şi care să includă, pe de altă parte, şi finanţarea investiţiilor pentru dezvoltarea fermelor, cu sume de până la 10 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu dobândă de 2%”, se menţionează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii.

Totodată, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare menţionează că ambele forme de creditare subvenţionată, cu dobândă redusă pentru fermieri, sunt necesare a fi adoptate şi funcţionale în regim de urgenţă în contextul actual, pentru a salva fermele româneşti de la falimentul imediat.

„Vă informăm că în urma discuţiilor avute, a negocierilor purtate, o parte importantă dintre furnizorii de inputuri au acceptat amânarea executărilor silite în baza introducerii noilor credite menite să sprijine fermierii. La acest moment, fără un calendar clar al disponibilităţii acestor finanţări, creditorii fermierilor nu mai sunt dispuşi să înţeleagă situaţia delicată a acestora şi vor începe din această lună să introducă acţiunile silite de recuperare a sumelor datorate, ceea ce va bloca financiar activitatea exploataţiilor chiar înainte de începerea campaniei agricole de primăvară, cu compromiterea întregului an agricol”, susţin fermierii.

Aceştia şi-au arătat „deschiderea pentru organizarea unei întâlniri de lucru în acest sens”.

„Important este ca noile credite să fie disponibile fermierilor cât mai repede, începând din această lună, pentru a putea evita un dezastru în agricultura românească în 2024”, se mai precizează în document.

Scrisoarea a fost transmisă în numele fermierilor reprezentanţi prin organizaţiile membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, respectiv Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.

Totodată, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură au făcut referire la situaţia financiară dificilă în care se află majoritatea fermierilor din România.

„După un an 2023 marcat de secetă în multe judeţe, cu majorări la preţul inputurilor agricole, al motorinei, şi cu un preţ scăzut la produsele agricole, începutul anului îi găseşte pe foarte mulţi producători îndatoraţi, în prag de faliment.”, precizează reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top