Actualitate

Fondurile de pensii private dețin 10% din Hidroelectrica

Piaţa pensiilor private este cea mai mare din cele trei pieţe supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având o pondere a activelor în acest moment de aproximativ 8,3% din PIB, a declarat, marţi, Dan Armeanu, vicepreşedinte Sectorul Sistemului de Pensii Private.

„Sistemul de pensii private în cei 15 ani a crescut de la o perioadă la alta şi a ajuns să fie cea mai important componentă a sistemului financiar non-bancar din România. Piaţa pensiilor private este cea mai mare piaţă din cele trei supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, având o pondere a activelor în acest moment de aproximativ 8,3% din PIB, fiind urmată de piaţa de capital, cu o pondere a activelor de aproximativ 4,8% din PIB, şi piaţa asigurărilor pe ultimul loc, din păcate, după ponderea de doar 2% din PIB”, a spus Dan Armeanu, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România

Potrivit acestuia, piaţa pensiilor private a avut o dezvoltare accelerată în ultimii 5 ani, reuşind să adauge în medie aproximativ 1% din PIB la active. Iar din punct de vedere al valorii absolute, activele fondurilor de pensii au crescut în ultimii 5 ani de aproape două ori şi jumătate, de la 10 miliarde de euro active în 2018 la o valoare record în acest an de aproximativ 24,5 miliarde de euro, un maxim istoric pentru sistemul de pensii.

„În cei 15 ani de existenţă, sistemul de pensii private a avut o contribuţie la creşterea economică în medie cuprinsă între 0,2 şi 0,5 puncte procentuale. Din punct de vedere al dezvoltării pe termen lung, prin investiţiile pe care sistemul de pensii private le realizează în economia reală, prin finanţarea companiilor româneşti, prin plăţile asigurate în economie, toate acestea au un impact asupra principalilor factori de producţie, munca şi capitalul şi implicit asupra PIB-ului potenţial. Iar calculele arată că impactul asupra PIB-ului potenţial este de aproximativ 0,3 puncte procentuale. În această ecuaţie a dezvoltării economice aş vrea să mai pun în evidenţă faptul că sistemul de pensii private din România are o contribuţie sănătoasă la creşterea economică”, a declarat Dan Armeanu.

Potrivit acestuia, sectorul de pensii private, cu ponderea activelor de 8,3% din PIB, asigură în jur de 22% din necesarul intern de finanţare, iar sectorul bancar, cu o pondere a activelor de 50% în PIB asigură mai mult de 44% din finanţarea datoriei interne. Cele două sectoare împreună finanţează mai mult de 66% din datoria publică internă. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară în ultimii 3 ani a creat tot cadrul necesar pentru ca fondurile de pensii să investească în titluri de stat o pondere mai mare de 70% din portofolii.

Totodată, vicepreşedintele ASF a precizat că, pe piaţa de capital, fondurile de pensii private reprezintă cei mai mari investitori instituţionali, având investiţii de aproximativ 6 miliarde de euro. Aceştia asigură aproximativ 15% din capitalizarea bursieră şi între 13% şi 17% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti.

Un alt element important îl constituie faptul că acţiunile companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o pondere în structura portofoliilor fondurilor de aproximativ 24%, fiind în creştere cu aproximativ cinci puncte procentuale în ultimii 5 ani.

Dan Armeanu a menţionat că fondurile de pensii au subscris aproape un miliard de euro la listarea Hidroelectrica, mai mult de 50% din ofertă, şi deţin cam 10% din companie. Datorită fondurilor de pensii s-a putut asigura listarea companiei numai pe Bursa de la Bucureşti.

„Dacă se calculează randamentul anualizat în cei 15 ani de la începutul sistemului până în prezent pe baza evoluţiei vuan (valoarea unitară a activului net – n. r.), randamentul este undeva la 7,4%. Este un randament real pozitiv. Este un randament de aproape de două ori cât rata inflaţiei, rata inflaţiei în perioada respectivă fiind de aproximativ 4,3%. Mai mult, randamentul din ultimul an calculat la septembrie, de asemenea, pe baza evoluţiei vuan-ului, este undeva la 18,8%, de peste două ori cât rata inflaţiei la septembrie, de 8,8%. Toate aceste elemente pun în evidenţă faptul că sectorul de pensii private reprezintă o adevărată alternativă la economisirea internă”, a susţinut acesta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top