Timp liber

Idee de „last minute”: În Alanya se face plajă și toamna

În sudul Turciei, unde e cald aproape tot timpul anului, se poate face plajă până în noiembrie. Un loc din ce în ce mai căutat de turiști este Alanya, la circa 100 de kilometri distanță de renumita stațiune turistică Antalya. Alanya este un oraș spectaculos, cu o plajă care îmbină ideal sălbăticia naturii și confortul. Aici a fost una dintre cele mai importante fortărețe de pe coasta Turciei, formată din 150 de bastioane care astăzi reprezintă principala zonă vizitată de turiști. Localitatea de la malul mării este atestată documentar de peste 2000 de ani și în trecut purta numele Coracesium, fiind condusă, pe rând, de romani, bizantini, armeni, selgiucizi și de otomani, având tot atâtea influențe culturale de care vizitatorii se bucură astăzi.

Alanya este situată în Golful Antalya, fiind o suburbie a provinciei cu același nume, cu deschidere la Marea Mediterană. Plajele Alanyei se întind pe o suprafață foarte mare, de 70 de kilometri, de-a lungul coastei, fiind pentru toate gusturile. În general sunt plaje cu nisip cenușiu, unde zonele de scăldat sunt foarte bune. Zona portuară este plină de cafenele, barci de pescuit și vase de agrement. 

Vapoarele de agrement, bastioanele vechii fortărețe și castelul medieval de la malul mării sunt vizitate anual de mii de turiști. Cea mai mare parte a castelului a fost construită în secolul al XIII-lea sub Sultanatul Seljuq din Rûm, după cucerirea orașului, pe rămășițele vestigiilor din epoca bizantină și a fortificațiilor romane. 

După ce zona a fost „pacificată” sub Imperiul Otoman, castelul a încetat să mai aibă un rol exclusiv defensiv, iar în secolul al XIX-lea au fost construite numeroase vile în interiorul zidurilor. Astăzi clădirea este un muzeu în aer liber. Accesul la castelul dinspre mare se face pe bază de bilet, dar o mare parte din zona din interiorul zidului, inclusiv zona de pe uscat a castelului se pot vizita gratuit.

Servicii creative pentru turiști

Primul motel modern a fost construit aici în anul 1958, când în această zonă a Turciei a început să se dezvolte turismul. Astăzi sunt peste 1.000 de hoteluri, iar ofertele sunt pentru toate gusturile. Cele mai căutate sunt sejururile la 4 și 5 stele ultra all inclusive, la malul mării. Prețurile sunt accesibile, iar cei mai mulți turiști vin aici din țările scandinave, din Germania, Rusia și Olanda.

Nimeni nu se poate plictisi într-o vacanță în Alanya, pentru că turcii sunt foarte creativi. Programele oferite turiștilor sunt foarte atractive, de la excursii pe vaporul piraților sau pe nava vikingilor, cu prânz și băuturi incluse, la scufundări ghidate, rafting, parapantă, safari sau excursii de explorare a canioanelor. Excursiile opționale se pot cumpăra de la firmele locale sau se pot plăti în pachetele turistice ale agențiilor din România.

Oferte „last minute” de nerefuzat

Recent, Alanya a devenit și una dintre destinațiile preferate de români, agențiile de turism lansând oferte de nerefuzat din puncct de vedere al raportului calitate/preț. De exemplu, un pachet turistic de 7 nopți, la un hotel de 4 stele cu regim ultra all inclusive pornește de la circa 350 de euro, având zboruri și transferuri incluse, în extrasezon. 

Prețurile sunt mai mici dacă rezervarea se face cu mai multe luni înainte, în regim „early booking”, dar și pentru rezervări făcute cu doar câteva zile înainte sunt oferte convenabile, în această perioadă. Unele agenții de turism au reduceri substanțiale pentru vacanțele din lunile octombrie și noiembrie, în regim „last minute”, în limita locurilor disponibile. Vremea este bună pentru plajă chiar până la sfârșitul toamnei, iar apa Mării Mediterane e caldă, bună pentru scăldat.

Cele mai recente știri

To Top