Analize

În România sunt mai puține femei în consiliile de administrație ale companiilor din energie față de acum 5 ani

Deși imaginea sectorului energetic ca fiind centrat pe bărbați s-a schimbat într-o oarecare măsură, în ultimii cinci ani, femeile lideri în domeniu trebuie scoase în evidență pentru a încuraja interesul acestora de a lucra în energie, conform celei mai recente cercetări realizate de Boston Consulting Group (BCG). Studiul, axat pe examinarea evoluției situației de pe piața forței de muncă feminine, în sectorul energetic, a fost derulat în 10 țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, și a implicat participarea a 85 de companii din energie și a 4.000 de angajați.

În ciuda unei schimbări de imagine, există încă percepția, răspândită printre femeile în căutarea unui loc de muncă, că industria energetică este în mod tradițional dominată de bărbați. Această percepție este confirmată de faptul că, deși 41% dintre absolvenții din domeniile științelor, tehnologiei și ingineriei (STEM) din regiune sunt femei, ele reprezintă doar doar 28% dintre cei care lucrează în sectorul energetic. Pe măsură ce se avansează ierarhic în companii, proporția femeilor din sector continuă să scadă. În timp ce 23% dintre pozițiile de conducere de top din regiune sunt ocupate de femei, în Europa Centrală și de Est, doar 10% dintre companiile de energie sunt conduse de femei, în funcția de CEO.

Datele pentru România arată că procentul femeilor care lucrează în sectorul energetic, reprezentând 29% a rămas neschimbat față de acum 5 ani (2022 față de 2018), ceea ce o situează undeva în media regiunii, fiind depășită doar de Serbia, Bulgaria și Slovacia, țări în care acest procent este de 40%. Însă, procentul femeilor aflate în consiliile de administrație ale companiilor din sector, deși înregistrează o scădere față de acum 5 ani, poziționează România în fruntea clasamentului regiunii, cu un procent de 26%, depășind țări precum Polonia (11%), Cehia (16%), Ungaria (10%), Slovenia (8%).

„Prima problemă este atragerea femeilor în sectorul energetic. Până când nu va deveni evident pentru toată lumea că femeile pot avea succes în această industrie și pot ajunge chiar în poziții de conducere de top, tendința actuală nu se va îmbunătăți. Avem nevoie de modele, de lideri femei, care trebuie să fie promovați ca exemple”, a declarat Zsófia Beck, Director General și Partener la Boston Consulting Group.

Cercetarea a dovedit corelația dintre numărul de manageri de top femei și, respectiv, creșterea numărului de femei care se înscriu la universitățile de inginerie din regiune.

Femeile sunt încă foarte slab reprezentate în sectorul energetic, ponderea lor a crescut doar cu 2 puncte procentuale, ajungând la 28%, între 2018 și 2022. Femeile reprezintă doar 14% din consiliile de administrație ale companiilor, deși companiile cu un procent mai mare de femei în conducere au demonstrat că sunt mai de succes și că reacționează mai bine în fața crizelor.

„Pentru a schimba această situație, companiile trebuie să ofere soluții practice în loc de promisiuni goale. Acestea trebuie puse în practică în viața de zi cu zi, iar femeilor trebuie să li se ofere oportunități transparente, credibile și incluzive în fiecare etapă a construirii carierei”, a subliniat Melanie Seier Larsen, Director General și Partener la BCG.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top