Analize

Incertitudinea geopolitică stârnește volatilitate pe piețele globale

Incertitudinea geopolitică, inclusiv un război convențional pe scară largă în Europa de Est care pare că va mai continua ani de zile, precum și o situație globală volatilă, își pun amprenta asupra piețelor, de la petrol și mărfuri la monede. Trimestrul IV este, din punct de vedere statistic, unul pozitiv pentru piețele financiare, însă există unele elemente care pot influența în mod negativ modul în care vor evolua prețurile acțiunilor în ultimele trei luni ale anului, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.

Piețele bursiere se află acum prinse într-o menghină între prețul în creștere al petrolului și randamentele ridicate ale obligațiunilor. Indicele S&P 500 s-a prăbușit cu 5% în septembrie și cu aproape 4% în trimestrul al treilea, luându-și o „vacanță de vară” după o creștere de 7 luni. Volatilitatea acțiunilor a crescut după minimele atinse recent și doar petrolul și dolarul american au fost principalele active în creștere.

Prețul petrolului Brent a ajuns la 95 de dolari în septembrie, pentru ca vineri să închidă sub 85 de dolari. Dar situația tensionată din Orientul Mijlociu face și ea ca piețele să fie nervoase, adăugând incertitudine cu privire la modul în care ar putea influența prețurile petrolului. Piețele petroliere s-au mișcat deja, petrolul Brent a sărit luni cu peste 3% și a depășit 87 de dolari pe baril.

Piața Forex a reacționat și ea prin aprecierea dolarului, semnalând unele ieșiri de fonduri către refugiul sigur al monedei americane. Prețul aurului a înregistrat, de asemenea, o creștere cu peste 1%, ajungând la 1853 dolari pe uncie. Incertitudinea adusă de un nou conflict geopolitic ar putea face ca fluxurile de capital să se îndrepte și către refugiul sigur al obligațiunilor de trezorerie americane, dar o confirmare va veni marți, deoarece în SUA este liber azi, americanii sărbătorind Ziua lui Columb.

Volatilitatea determinată de evoluțiile geopolitice globale a fost remarcată și de investitorii români, conflictul internațional fiind considerat al treilea motiv de îngrijorare în ultimele trei luni ale anului, după recesiunea globală și cea locală, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat.

Din punct de vedere statistic, octombrie este o lună pozitivă pentru piețele bursiere globale. În ultimii peste 50 de ani, 15 dintre cele mai mari piețe globale au avut un randament mediu de 0,9% în octombrie și de 1,2% pe lună în medie pentru lunile noiembrie și decembrie. Și, deși luna octombrie începe cu date foarte bune privind crearea de locuri de muncă în SUA, investitorii sunt îngrijorați că Rezerva Federală va continua mai mult timp actuala politică de dobânzi ridicate, lucru care alături de prețurile ridicate la petrol și creșterea randamentelor obligațiunilor la nivel mondial, sporesc îngrijorările legate de o încetinire economică. Toate acestea nu sunt vești foarte bune pentru evaluările companiilor. Însă investitorii sunt concentrați și asupra începerii noului sezon de raportări financiare din această săptămână, în speranța unui potențial catalizator pozitiv pentru piețe, care să marcheze sfârșitul celor nouă luni de recesiune a profiturilor companiilor listate în SUA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top