Energie

Industria energiei eoliene se află la ”momentul judecăţii”, pe măsură ce acţiunile scad şi profiturile se prăbuşesc

Foto: iStock

Majoritatea companiilor din sectorul energiei regenerabile au în mare parte un sezon al raportărilor financiare îngrozitor, deoarece lanţurile de aprovizionare în dificultate, defecţiunile de producţie şi costurile de producţie în creştere le afectează profiturile şi acţiunile, transmite News.ro, care citează CNBC.

În timp ce lumea încearcă să treacă în ritm rapid către o energie mai curată, producătorii de echipamente se luptă să ţină pasul cu cererea globală în creştere, ceea ce duce la creşterea costurilor de producţie şi la întrebări cu privire la sustenabilitatea economică a proiectelor la scară largă din partea actorilor principali ai industriei.

Defectele de fabricaţie, în special la filiala de turbine eoliene a Siemens Energy, Siemens Gamesa, au apărut pe măsură ce companiile se întrec pentru a construi turbine la un ritm şi o scară mai mari.

Problemele de la Gamesa au determinat Siemens Energy să renunţe la prognoza de profit la începutul acestui an, iar luna trecută compania a solicitat garanţii de până la 15 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) de la guvernul german.

De asemenea, firmele specializate în energie eoliană se trezesc adesea depăşite pentru licenţele de pe fundul mării de către jucătorii tradiţionali de petrol şi gaze.

În cazul în care câştigă un contract, preţurile energiei electrice sunt adesea prea mici pentru a justifica costurile de producţie, lăsând companiile să se îndrepte către guvernele lor din Europa şi SUA pentru a le cere subvenţii mai mari şi a restabili echilibrul pieţei.

Ca urmare, majoritatea acţiunilor companiiilor din sectorul energiei eoliane au scăzut puternic de la începutul anului.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, Allianz Research a remarcat că cele mai mari opt firme de energie regenerabilă din lume au raportat o scădere totală combinată de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumătate a anului, proiectele eoliene în special confruntându-se cu condiţii turbulente.

Economiştii Allianz Research au spus că ultimul sezon de câştiguri a fost un ”moment al judecăţii” pentru industrie.

”Întregul sector se confruntă cu creşterea costurilor de construcţie şi finanţare, probleme de control al calităţii şi probleme legate de lanţul de aprovizionare.

Inflaţia şi fluctuaţiile globale ale preţului energiei au dus, de asemenea, la creşterea costurilor pentru proiectele de energie eoliană, punând la îndoială fezabilitatea multor întreprinderi”, au spus economiştii Allianz Research.

”Unele proiecte din SUA, dar şi din Marea Britanie riscă să fie abandonate dacă guvernele nu oferă sprijin. Întrucât aceste proiecte au fost iniţiate înainte de criza energetică, cu tarife de alimentare garantate, care erau scăzute, acum devin din ce în ce mai neprofitabile.”

Deşi bilanţurile rămân solide, companiile din sectorul surselor regenerabile au redus activele şi şi-au revizuit în declin perspectivele de câştig.

Compania daneză Ørsted a anunţat săptămâna trecută că renunţă la dezvoltarea a două proiecte offshore în SUA, cu deprecieri aferente totalizând 5,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania daneză Vestas a oferit o rază de speranţă. Compania a înregistrat un EBIT al treilea trimestru (câştig înainte de dobânzi şi impozite), înainte de elemente speciale, de 70 de milioane de euro (74,73 milioane de dolari), cu mult peste cele 31 de milioane de euro proiectate într-un consens compilat de companie.

Cu toate acestea, Vestas a avertizat, de asemenea, că factorii externi i-au întunecat perspectivele pe termen scurt, retrăgându-şi estimarea pentru  investiţiile pe întregul an şi cea pentru marje.

CEO-ul său, Henrik Andersen, a declarat miercuri, pentru CNBC, că sectorul se află într-un punct de inflexiune şi că piaţa îşi va identifica în cele din urmă ”câştigătorii şi învinşii”.

”Suntem foarte disciplinaţi, lucrăm cu clienţii noştri şi partenerii se pot baza pe noi, iar guvernele se pot baza pe noi. Acest lucru, sper, creează o bază solidă pentru a fi unul dintre câştigătorii din industrie”, a spus Andersen.

Recalibrare politică

Jacob Pedersen, analist senior la Sydbank, a fost de acord că Vestas, în special, este bine poziţionată pentru a merge mai departe, dar că atât companiile, cât şi factorii de decizie politică trebuie să-şi regândească strategiile pentru caă tranziţia la zero net să fie realistă.

”Ştim că o mare parte a problemei este legată de proiectele care au fost câştigate în 2019/20 şi la preţuri mici. De atunci, inflaţia şi dobânzile au crescut, a devenit mult mai costisitor să realizezi aceste proiecte şi asta a lăsat un deficit de comenzi, iar acel portofoliu de comenzi este acum din ce în ce mai mic pe măsură ce trece timpul”, a declarat Pedersen pentru CNBC.

Pedersen a adăugat că există ”o nevoie uriaşă de recalibrare a concurenţei politice” cu privire la costul tranziţiei energetice planificate, având în vedere că turbinele eoliene au crescut în medie cu 20-30% din 2020.

”Tranziţia la turbine eoliene, la un portofoliu de energie mai ecologic în întreaga lume devine din ce în ce mai costisitoare şi, ca atare, cred că am văzut, de asemenea, câteva indicii – ştim că SUA reprezintă o problemă uriaşă pentru industria offshore în acest moment, din cauza creşterii ratelor dobânzilor”, a explicat Pedersen. „

Comisia Europeană a anunţat luna trecută un nou plan de acţiune pentru energia eoliană, care vizează creşterea semnificativă a capacităţii instalate eoliene.

Pedersen a spus că aceasta este o dovadă că recalibrarea este în curs de desfăşurare, dar că nu va fi realizată peste noapte.

”Acesta este un proces care necesită timp şi pentru ca dezvoltatorii de proiecte să investească în noi proiecte, pentru ca producătorii de turbine eoliene să investească în capacitatea necesară pentru a ne duce acolo unde politicienii îşi au obiectivele, este nevoie de mult mai mult şi companiile pur şi simplu nu au banii necesari pentru a investi atât de mult cât este necesar în acest moment”, a spus el.

Cele mai recente știri

To Top