Actualitate

Inflaţia în zona euro s-a atenuat în februarie

banca centrala europeana bce
Foto: iStock

Inflaţia în zona euro s-a atenuat în februarie, pe fondul reducerii preţurilor la energie, în contextul dezbaterilor legate de momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să înceapă reducerea dobânzilor, transmit AP şi Bloomberg.

Datele preliminare publicate vineri de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,6%, în scădere de la 2,8% în ianuarie, deşi analiştii se aşteptau la un nivel de 2,5% în februarie. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6% înregistrat în octombrie 2022, şi se îndreaptă spre ţinta BCE de 2%.

Ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (4% în februarie, după un avans de 5,6% luna precedentă), urmat de preţurile la servicii (creştere de 3,9% în februarie, faţă de 4% în ianuarie) şi produse industriale (1,6% în februarie comparativ cu 2% luna precedentă). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 3,7% (după un recul de 6,1% în ianuarie), a zecea lună de declin consecutiv.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,1% în februarie, de la 3,3% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

Cele mai recente știri

To Top