Analize

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui an a început cu cea mai slabă săptămână înregistrată de indicele S&P 500 din octombrie până în prezent. Este o corecție care trebuia să se întâmple de mai mult timp. Randamentele obligațiunilor trezoreriei americane sunt în creștere, iar dolarul a luat avânt în contextul unei rate a inflației peste așteptări și a instabilității geopolitice, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.

Slăbiciunea piețelor din ultima vreme este determinată de publicarea unui nou raport săptămâna trecută privind inflația din SUA, care a crescut la 3,5% și de perspectiva de a avea doar două reduceri a ratei dobânzii Rezervei Federale în 2024. De asemenea, cel mai recent raport privind vânzările cu amănuntul din SUA, care arată un consum puternic, sporește îngrijorarea că dobânzile vor rămâne ridicate mai mult timp.

Pe de alta parte, până în prezent perspectivele sezonului de raportări financiare din primul trimestru arată bine. După ce 6% dintre companiile din S&P 500 și-au publicat rezultatele , 83% dintre acestea au avut surprize pozitive pentru investitori. Toate marile bănci americane au prezentat rezultate bune – JPMorgan, Citibank și Wells Fargo depășind așteptările analiștilor financiari. Goldman Sachs a fost, de asemenea, o surpriză pozitivă în ceea ce privește profitul și veniturile din primul trimestru, creșterea fiind alimentată de o sporire a veniturilor din tranzacționare și din serviciile bancare de investiții.

Dar acest rezultat inițial bun este posibil să fie tras în jos la nivel sectorial de băncile regionale, cu venituri estimate în scădere cu 20%. Motivul este o combinație a activității slabe pe piețele de capital, reducerea marjelor pe măsură ce dobânzile la depozite le ajung din urmă pe cele la credite și necesarul unor provizioane mai mari la anumite credite. Însă scăderea profiturilor din sectorul financiar în ansamblu este atenuată de creșterea puternică a celor din sectorul asigurărilor, care se ridică la 40%. Piețele se așteaptă deja la o redresare a marjelor nete de dobândă și la o intensificare operațiunilor pe piețele de capital, ceea ce poate conduce la o supra performanță a acțiunilor bancare în acest an.

Europa se pregătește, de asemenea, pentru sezonul de raportări ale profiturilor. Sectorul financiar este cel mai mare sector de pe piețele europene și reprezintă sursa a 80% din finanțările de pe continent, ceea ce este opusul SUA, care se finanțează în principal de pe piețele de capital. Creșterea și rentabilitatea acestui sector este net superioară celui din SUA, în timp ce evaluările sunt cu o treime mai scăzute. Pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, evaluările băncilor europene aproape că s-au dublat față de nivelurile minime. În mod excepțional, băncile europene au acum o creștere a profiturilor și o rentabilitate a capitalurilor proprii mai mari decât cele americane. Acesta este motivul pentru care așteptările investitorilor sunt ridicate.

În timp ce se știe că investitorii individuali sunt atrași de companiile de tehnologie, realitatea portofoliilor de investiții arată că cel mai mare interes este pentru sectorul serviciilor financiare. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, acțiunile din domeniul serviciilor financiare se regăsesc în 64% din portofoliile investitorilor individuali globali și în 66% din cele ale investitorilor individuali români. Tehnologia se află pe locul al doilea, peste 42% dintre investitori având în portofoliile lor acțiuni din acest sector, urmată de energie și imobiliare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top