Actualitate

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 2% în primele nouă luni

comert supermarket
Foto: iStock

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele nouă luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută, cu 2,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a urcat în primele nouă luni ale anului datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,1%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, datorită creşterilor consemnate la vânzările de produse nealimentare (+3,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,2%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2023, comparativ cu septembrie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 0,9%, ca urmare a scăderii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,3%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,9%) şi vânzările de produse nealimentare (+0,8%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,7%, în septembrie 2023, raportat la luna similară a anului trecut, pe fondul majorărilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,2%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-7,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 0,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,8%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,5%.

Cele mai recente știri

To Top