Actualitate

ITM Bucureşti: Amenzi de peste 1,5 milioane de lei pentru munca la negru pe şantiere

Inspectorii de muncă au desfăşurat, în perioada 1 – 5 aprilie 2024, acţiuni de control pe şantierele din Bucureşti, unde au fost identificate 102 persoane care prestau muncă la negru, iar valoarea amenzilor aplicate a depăşit 1,54 milioane de lei, informează un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti.

Acţiunile de control au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniile: construcţii clădiri, lucrări de geniu civil şi lucrări speciale de construcţii.

„Cu ocazia controalelor efectuate au fost identificate 102 persoane care desfăşurau activităţi fără a avea încheiate în forma scrisă contracte individuale de muncă, conform art. 16 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, modificata si completată, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 1.540.000 lei”, se arată în comunicat.

Controalele s-au desfăşurat sub coordonarea inspectorului şef Constantin Bujor în cadrul Campaniei naţionale de verificare a prevederilor legale privind contractele individuale de muncă şi cerinţele de securitate şi sănătate în muncă.

Potrivit sursei citate, obiectivele campaniei au fost: dispunerea de măsuri de remediere şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi eliminarea neconformităţilor constatate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti precizează că va urmări în continuare modul de respectare a prevederilor legale, desfăşurând acţiuni la nivelul municipiului Bucureşti, în toate domeniile de activitate.

Cele mai recente știri

To Top