Deficitul la patru luni este cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar este greu de crezut că putem să atingem ținta de 7% pe care o avem în planul bugetar structural pe termen mediu, a declarat, luni, la un eveniment de specialitate pe teme bancare, Matei Kubinschi, director adjunct în cadrul Direcției de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR).
‘Conform datelor noastre, nu suntem într-o criză economică, nu suntem într-o criză financiară, dar lucrurile sunt într-un context dificil, mai ales la nivel internațional. Avem o incertitudine istorică datorată crizelor geopolitice suprapuse, peste care, mai nou, în acest an, a venit și schimbarea de paradigmă a administrației americane, protecționismul comercial, care deja produce efecte directe, dar și indirecte, mai ales prin creșterea incertitudinii politicilor (…) Banca Națională nu face prognoze pe politica fiscală, pentru că mai întâi trebuie să vezi datele noi și după aceea poți să estimezi impactul. Dar ce se vede la momentul actual este că deficitul la patru luni e 2,95%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât anul trecut, dar pe această traiectorie este greu de crezut că putem să atingem ținta de 7% pe care o avem în planul bugetar structural pe termen mediu. Și atunci e clar că este nevoie de niște măsuri de consolidare ferme ca să consolidăm și încrederea investitorilor în capacitatea noastră de a ne ajusta’, a explicat Kubinschi.
Potrivit specialistului BNR, o încetinire a creșterii economice este ‘cumva naturală’, însă este foarte important de văzut mixul de măsuri gestionat de către noul guvern.
‘Încetinirea creșterii economice este cumva naturală, dar în acest moment este grevată de această problemă fiscală pe care nu știm cum o va gestiona viitorul guvern. E foarte important să vedem mixul de măsuri, pentru că după cum a zis și guvernatorul, întotdeauna un pachet de ajustare, mai ales tăieri de cheltuieli, creșteri de impozit au efect recesionist, clar, dar elasticitățile, adică impactul diferitelor măsuri este diferit și atunci contează foarte mult să vedem care e mixul final de politici. Va fi o măsură, va fi un mix de măsuri, va fi o combinație între tăieri de cheltuieli, creșteri de venituri, nu știm. Și atunci e foarte greu, în aceste condiții să estimăm. Deci, nu includ încă o corecție. Banca nu publică, după cum șțiți, prognozele, dar e clar că trebuie să vedem care e rezultatul negocierilor și cum se va profila pachetul fiscal. În absența lui, la nivel de analiză și de părere personală, nu putem să spunem la acest moment care va fi rezultatul. Vedem această incertitudine și în datele pentru companii și în datele pentru populație. Există o anumită precauție legată de care va fi, până la urmă, soluția finală’, a punctat oficialul BNR.
Publicația Ziarul Financiar organizează, în perioada 2-4 iunie, evenimentul ‘ZF Bankers Summit 2025’.
