Energie

Lumea are nevoie de investiţii anuale de 2.700 miliarde de dolari pentru a ajunge la emisii zero în 2050

emisii metan ardere petrol
Foto: iStock

Firma de consultanţă Wood Mackenzie a estimat joi că este nevoie de investiţii globale de 2.700 miliarde de dolari pe an pentru a ajunge la emisii net zero în 2050 şi a evita creşterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius în acest secol, transmite Reuters.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că lumea trebuie să limiteze creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius în acest secol pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice. Multe guverne au promis că vor reduce emisiile de carbon la net zero până la mijlocul acestui secol.

Cu toate acestea, raportul Wood Mackenzie arată că majoritatea ţărilor nu sunt pe o traiectorie care să le permită să atingă obiectivele de emisii până în 2030, fără a mai vorbi de obiectivele pentru 2050.

Emisii net zero înseamnă reducerea emisiilor la un nivel cât mai apropiat de zero posibil, iar orice emisii rămase vor fi re-absorbite din atmosferă de exemplu de oceane şi păduri.

Wood Mackenzie estimează că decarbonizarea sectorului energetic are nevoie de investiţii de 1.900 de miliarde de dolari pe an, iar aceste investiţii trebuie majorate cu 150% „sau 2.700 de miliarde de dolari pe an”, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Trei sferturi din aceste investiţii sunt necesare în sectoarele furnizării de electricitate şi infrastructurii, inclusiv regenerabile şi sisteme de transport.

„Atingerea obiectivului de 1,5 grade Celsius va fi extrem de dificil dar este posibil şi depinde în mare parte de acţiunile luate în acest deceniu”, a declarat preşedintele şi analistul şef de la Wood Mackenzie, Simon Flowers.

Regenerabilele, precum energia eoliană sau cea fotovoltaică, trebuie să devină principala sursă de aprovizionare cu electricitate a lumii pentru a susţine electrificarea transportului şi producţia de hidrogen verde, susţin analiştii de la Wood Mackenzie.

Cele mai recente știri

To Top