Actualitate

Marea Britanie: Economia va reveni pe creştere în 2024

Foto: iStock

Economia Marii Britanii ar urma să crească anul acesta cu 0,8%, după ce a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului trecut, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, la prezentarea Bugetului pe 2024, transmite Reuters.

Noile cifre sunt uşor mai ridicate decât avansul de 0,7% previzionat în noiembrie de organismul public de previziune bugetară OBR.

Acum, OBR se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 1,9% în 2025 şi de 2% în 2026, a declarat Hunt. Anterior, OBR prognoza o creştere de 1,4% şi de 2% în 2025 şi 2026.

În condiţiile în care povara datoriei Marii Britanii este cea mai grea începând din anii ’60, Hunt a exclus solicitările din partea Partidului Conservator pentru reduceri de taxe şi a promis că va continua cu planurile de scădere a împrumuturilor nete.

Dar diminuarea inflaţiei de la nivelul de vârf de peste 11% înseamnă că „acum putem ajuta familiile nu doar prin măsuri temporare pentru sprijinirea costului vieţii ci şi prin reduceri permanente ale impozitelor”, a afirmat Hunt. Acesta a adăugat că OBR se aşteaptă ca rata inflaţiei în Regatul Unit să scadă sub 2% în următoarele luni.

Împrumuturile din sectorul public, excluzând băncile de stat, ar urma să se situeze la 4,2% din PIB în anul financiar 2023/2024 faţă de estimarea din noiembrie, de 4,5% din PIB, iar în anul financiar 2024/2025, împrumuturile ar urma să se reducă la 3,1% din PIB, susţine ministrul de Finanţe.

OBR, care este o entitate independentă de Guvern, publică de două ori pe an previziunile economice.

Cele mai recente știri

To Top