Actualitate

MF lansează o nouă ediţie Fidelis: donatorii de sânge primesc în continuare cea mai bună dobândă

Ministerul Finanţelor şi „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, lansează, în perioada 8-17 aprilie, o nouă ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS, în care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă, potrivit unui comunicat al MF, remis joi AGERPRES.

„Fidelis creează în jurul său un cerc virtuos de progres, prin echilibrul între stabilitate şi solidaritate. Investiţiile în instrumente cu grad mic de risc ca acesta oferă protecţia capitalului investit, un flux constant de venituri neimpozabile şi diversificarea portofoliului de investiţii. Mai mult, prin implicarea în astfel de proiecte, investitorii aduc beneficii sociale tangibile: printr-o singură donare salvează până la trei vieţi, primind la schimb dobânda cea mai bună. Dincolo de acestea, răspundem şi celor care caută un instrument în valută, având dobânzi de până la 5% pentru tranşa în euro”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2023.

„Vrem ca şi în această ediţie, prin tranşa dedicată donatorilor, să contribuim concret la stimularea donării de sânge de către persoanele fizice, alăturându-ne demersurilor cu această temă derulate la nivel naţional, local, dar şi în mediul privat”, se spune în comunicat.

Totodată, în afară de tranşa specială, ediţia FIDELIS care debutează luni, 8 aprilie, va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit MF, în procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile. Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Pentru a putea dona sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; să fii cetăţean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidenţa legală pe teritoriul României de minim 1 an şi să poţi comunica minimal în limba română; să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar); să ai o stare generală fizică şi psihică bună; să ai greutatea >/= 50 kg; să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mm Hg; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni; să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puţin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual; rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite); vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei să nu aibă eczeme sau iritaţii.

Alte beneficii pentru donatori sunt: adeverinţă pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB; zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverinţă pentru şcoală/facultate; bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârşitul anului; o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanţă faţă de ultima donare); românii care donează sânge de cel puţin trei ori pe an pot beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri şi terenuri.

Cele mai recente știri

To Top