Energie

MOL a inaugurat cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală şi de Est

Grupul MOL a inaugurat la Szazhalombatta (Ungaria) cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală şi de Est, care are o capacitate de 10 megawaţi, informează, joi, compania.

Investiţia de 22 de milioane de euro va reduce emisiile de dioxid de carbon ale rafinăriei Dunărea cu 25.000 de tone. Astfel, MOL va avea capacitatea de a produce anual 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Investiţia face parte din strategia corporativă Shape Tomorrow a grupului de a contribui la creşterea sustenabilităţii, competitivităţii şi independenţei energetice în regiune.

Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producţie a carburantului pe bază de gaze naturale, care reprezintă în prezent o şesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale MOL. Fabrica va începe producţia în a doua jumătate a anului 2024 iar compania va utiliza hidrogenul verde în principal în propria reţea pentru producţia de carburant.

Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen şi oxigen, acest lucru însemnând că nu se generează subproduse poluante, se precizează în comunicatul companiei. Instalaţia produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană a pus la dispoziţia MOL o tehnologie inovatoare şi fiabilă: generatoarele de hidrogen, optimizate pentru producerea de hidrogen pur, au o istorie de aproape 50 de ani de experienţă operaţională.

„Grupul MOL a îndeplinit încă un obiectiv important: acum putem să producem hidrogen verde fără să generăm gaze cu efect de seră. Prin aplicarea acestei tehnologii, reuşim să scădem emisiile de carbon într-o măsură comparabilă cu eliminarea a circa 5.500 de autovehicule din trafic peste noapte. Astăzi, noua noastră fabrică de hidrogen verde face operaţiunile industriale ale MOL mai sustenabile, iar în viitor va oferi soluţii pentru întreaga industrie şi pentru mobilitatea pe bază de hidrogen. După Szazhalombatta, vom aduce tehnologia la celelalte două unităţi de producţie de combustibil ale grupului, pentru a face procesul de producţie a combustibilului mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL”, a declarat Jozsef Molnar, CEO al Grupului MOL, la ceremonia de inaugurare a noii uzine de hidrogen verde, potrivit documentului citat.

MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.

Cele mai recente știri

To Top