Actualitate

Nadia Calvino (Spania) va conduce Banca Europeană de Investiţii

ue uniunea europeana
Foto: iStock

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, are suficient sprijin din partea guvernelor UE pentru a deveni următorul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), a anunţat vineri oficialul belgian Vincent Van Peteghem, care a condus procesul de selecţie pentru unul dintre cele mai importante posturi la nivel european, transmite Reuters.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a declarat că şi-a retras candidatura.

„Sunt recunoscătoare şi onorată să obţin sprijinul colegilor mei miniştri de Finanţe pentru a fi la conducerea Băncii Europene de Investiţii. În viitor, BEI va avea un rol chiar mai important, de a finanţa tranziţia verde, de a acorda sprijin financiar pentru reconstrucţia Ucrainei şi de a sprijini rolul Europei în lume”, a afirmat Calvino.

În vârstă de 55 de ani, Calvino este din iunie 2018 ministrul spaniol al Economiei. Independentă din punct de vedere politic şi văzută ca tehnocrat, are o carieră de funcţionar public şi nu este membru al partidului premierului Pedro Sanchez.

Calvino, fost oficial de rang înalt al Comisiei Europene, va deveni prima femeie la conducerea Băncii Europene de Investiţii. Ea îi va succeda lui Werner Hoyer (Germania), care se pensionează după 12 ani în fruntea instituţiei financiare cu sediul la Luxemburg.

Pentru a deveni preşedinte al BEI, cea mai mare bancă publică de dezvoltare din lume, un candidat are nevoie de sprijinul a 18 state membre, care să reprezinte 68% din capitalul social al băncii.

Cele mai recente știri

To Top