Actualitate

Nicuşor Dan: Datoria companiei de termoficare către Elcen, câteva sute de milioane de lei; Banii există

Termoenergetica are o datorie de câteva sute de milioane de lei către Elcen, a declarat, marţi, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a adăugat că banii pentru acoperirea acesteia există, dar se poartă discuţii tehnice despre modul în care pot fi folosiţi de municipalitate pentru a face plata.

„Există într-adevăr o datorie a Termoenergeticii către Elcen, care este de câteva sute de milioane de lei. Noi, PMB, faţă de Termoenergetica suntem cu plăţile la zi. Există din urmă, încă din 2020, acele pierderi. Am împrumutat la sfârşitul anului trecut 500 de milioane de lei, tocmai pentru a rezolva această problemă. Banii aceştia există încă. Deci nu e o chestiune financiară. Este o chestiune tehnică despre ceea ce prevede contractul ca posibilitate a municipalităţii să ajute o firmă privată, chiar dacă e municipală – compania Termoenergetica. Asta presupune o discuţie despre ajutor de stat. Deci este o discuţie tehnică despre cum poate municipalitatea, prin hotărâre de Consiliu General, să recunoască aceste pierderi. Discuţia asta tehnică a avut mai multe şedinţe interne la noi, în Primărie. Una urma să fie ieri după-amiază şi o să aibă loc azi, la ora 15,00. Sunt convins că o să găsim soluţia tehnică. Deci, este o chestiune tehnică, nu e o chestiune financiară”, a explicat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat marţi că aşteaptă plata urgentă a datoriei către Elcen de aproape 1 miliard de lei.

„Aştept un răspuns concret, instituţional şi plata urgentă a datoriei către Elcen, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare şi de soluţii. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din Bucureşti şi voi propune de urgenţă înfiinţarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluţii rapide pentru ieşirea din criză şi modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă şi încălzirea pentru bucureşteni. Suntem în 2023 şi nu mai putem tolera condiţii de viaţă ca în secolul trecut în capitala României”, a transmis Burduja.

Potrivit unui comunicat al Ministrului Energiei, instituţia a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general semnalându-i că există o datorie foarte mare pe care Termoenergetica, companie în subordinea Primăriei Generale, o are către Elecen. „I s-a reamintit primarului general că Elcen trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, iar Elcen nu va avea fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz”, a menţionat ministerul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top