Actualitate

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024

Foto: Facebook/Parlamentul României

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.

La votarea amendamentele la proiect, preşedintele partidului AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă.

În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis l-a întrebat pe Simion de ce aleşii de la AUR nu îşi votează propriul amendament şi i-a transmis că poate dacă ei votau amendamentele, atunci e posibil să le fi votat şi restul parlamentarilor.

Peste 20.000 de amendamente depuse, din care doar 962 au au fost admise, fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.

De asemenea, plenul reunit al celor două Camere a respins, miercuri, amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi cel privind bugetul Capitalei, depus de Forţa Dreptei, prin care se solicita revenirea la bugetul iniţial al Capitalei.

În schimb, deputatul PNL Florin Roman anunţă miercuri că Parlamentul a adoptat articolul din legea bugetului, în care a depus amendamentul PNL, prin care blochează creşterea impozitelor şi taxelor în România, în 2024.

Totodată, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR, pe care comisiile parlamentare îl respinseseră iniţial, şi care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educaţiei pentru iniţierea şi organizarea, din martie 2024, a derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române (PNSILLR).

AUR a anunţat, marţi seară, că îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Între parlamentarii AUR şi cei de la UDMR a izbucnit un scandal în sala de plen, în timp ce George Simion şi Diana Şoşoacă s-au jignit şi s-au ameninţat. Parlamentarii USR au venit în plen cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

Pe 15 decembrie, Executivul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.


Plenul Parlamentului s-a reunit pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Marţi, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.

UPDATE ORA 15:45. Parlamentarii AUR au părăsit sala de plen pentru că nu le-au fost aprobate amendamentele pe Educaţie.

Parlamentarii AUR au părăsit, miercuri, sala de şedinţe în timpul dezbaterilor în plenul comun la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024, pe motiv că nu le-au fost aprobate amendamentele la capitolul Educaţie.

Deputaţii şi senatorii AUR au protestat pe parcursul şedinţei dedicate dezbaterii şi votului pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul viitor. Ei au adus în sală afişe pe care au scris „40% pentru profesori”.

UPDATE ORA 11:35. Amendament UDMR, adoptat: 10 milioane lei la Ministerul Educaţiei pentru învăţarea limbii române.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, un amendament al UDMR, care fusese iniţial respins în comisiile de specialitate, conform căruia se alocă în bugetul Ministerului Educaţiei suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR.

„În bugetul Ministerului Educaţiei este prevăzută suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr.198/2023 (Legea învăţământului preuniversitar – n.r.), cu modificările ulterioare. În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităţilor de învăţământ incluse în program şi a activităţilor finanţate.”, prevede amendamentul admis la articolul 48 din proiect, cu 281 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 33 de abţineri, amendament susţinut în plen de deputatul UDMR Szabo Odon.

UPDATE ORA 10:55. Simion: Avem depuse 8.317 amendamente; liderii de grup să-şi asume că se va respecta cronometrul pentru citirea lor.

Deputatul George Simion, preşedintele AUR, i-a cerut miercuri preşedintelui de şedinţă al plenului reunit al Parlamentului ca liderii de grup parlamentar să respecte timpii alocaţi pentru citirea amendamentelor.

„Avem depuse 8.317 amendamente şi avem nevoie ca toţi liderii de grup să-şi asume un angajament că se va respecta şi cronometrul şi fiecare dintre aceste amendamente va fi citit. Atât cerem, un lucru simplu legat de procedură parlamentară, nu un minut pe articol”, a precizat Simion.

UPDATE ORA 10:20. Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate şi votează bugetul a început

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se vor finaliza dezbaterile şi se va da votul final pe proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a început.

Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Şi-au înregistrat prezenţa 271 de parlamentari.

UPDATE ORA 10:15. Parlament: Peste 20.400 de amendamente depuse la proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale de stat pe 2024

Conducerea Parlamentului a stabilit, miercuri, timpii de dezbatere în plen pentru proiectul bugetului de stat pe 2024 şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024, fiind alocate aproximativ 400 de minute, în condiţiile în care au fost depuse 20.432 de amendamente.

Cele mai recente știri

To Top