Actualitate

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de specialitate, publicate luni.

Conform cercetării Danone România, 42% dintre respondenţi au declarat că includ carnea în dietă de 2-4 ori pe săptămână. În acelaşi timp, interesul pentru alimentaţia pe bază de plante a crescut semnificativ în ultimul an, la 39% din totalul populaţiei, faţă de o pondere de 30%, înregistrată în 2023,

„Interesul crescut pentru produsele pe bază de plante nu se limitează doar la preferinţele de gust sau la restricţiile alimentare specifice. 33% apreciază gustul acestora, iar 30% sunt motivaţi de impactul asupra mediului. Tinerii, în special cei între 25 şi 34 de ani, se disting prin adoptarea acestei schimbări către un consum mai responsabil şi conştient. Dieta flexitariană, care promovează un consum variat de alimente, fără a elimina complet carnea din alimentaţie, devine din ce în ce mai populară în România. Acest regim alimentar flexibil permite includerea cărnii sau peştelui, alături de o varietate mare de fructe, legume şi produse pe bază de plante, oferind o alternativă echilibrată pentru cei care doresc diversitate în alimentaţie fără a sacrifica gustul”, se menţionează în studiu.

Potrivit sursei citate, 30% dintre români aleg să urmeze diverse principii alimentare, inclusiv flexitarianismul, „reflectând o evoluţie în preferinţele şi conştientizarea alimentară”.

„Indiscutabil, alimentaţia are un impact fundamental asupra sănătăţii noastre fizice şi mentale. Dieta flexitariană poate fi parte a unui stil de viaţă sănătos. Este o dietă flexibilă care nu are multe restricţii, este echilibrată, fiind prietenoasă pentru om, dar şi pentru mediu. Datorită acestei diete pot apărea diferite beneficii: menţinerea sau chiar scăderea greutăţii, valori ale tensiunii arteriale în ţintele optime prin diminuarea aportului de sodiu, reducerea riscului de boli cardiovasculare, stabilizarea nivelului glicemic şi implicit scăderea riscului de diabet zaharat tip 2, încetinirea declinului cognitiv. Dar, să nu uităm că nu e îndeajuns să mâncăm mai sănătos, ci şi să facem mişcare, să ne hidratăm corespunzător şi să gândim pozitiv”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top