Analize

Pericolul de recesiune depășește inflația ca principală preocupare pentru investitori

business afacere de familie

 Perspectiva unei recesiuni depășește inflația ca principală preocupare a investitorilor individuali din întreaga lume, conform datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacționare și investiții eToro. 

 

Conform sondajului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 țări, peste o cincime (22%) au declarat că privesc starea economiei și o potențială recesiune ca fiind cele mai mari riscuri pentru investițiile lor, în timp ce 13% consideră că inflația este cel mai mare risc. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de acum șase luni, când inflația era principala preocupare (20%), iar temerile legate de recesiune se aflau mai jos pe lista îngrijorărilor (13%). 

 

Pentru 23% dintre investitorii români, o recesiune a economiei locale pare să fie principala preocupare, urmată de o recesiune a economiei mondiale (19%), de ratele ridicate ale dobânzilor (14%) și de un conflict internațional (12%). Doar 8% dintre investitori sunt îngrijorați de inflație. În ciuda anunțurilor guvernului român că va crește taxele, doar 7% consideră că acesta va fi cel mai mare risc extern pentru portofoliile lor. 

 

Datele sondajului RIB arată, de asemenea, că, deși o potențială recesiune este acum cea mai mare amenințare percepută pentru portofoliile de investiții, aceasta nu apasă asupra sentimentului investitorilor în același mod în care o făcea inflația scăpată de sub control în urmă cu șase luni. Atunci când investitorii individuali au fost întrebați cât de încrezători se simt în diferite aspecte ale vieții în ultimele trei luni, fiecare indicator de încredere a crescut. Cei încrezători în portofoliul lor de investiții au crescut de la 71% în iunie la 78% în prezent, în timp ce, cei încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai au crescut de la 65% la 70% în aceeași perioadă. Totodată, încrederea investitorilor români în investițiile lor a crescut de la 80% la 82%, în timp ce încrederea în veniturile și standardele de viață a crescut cu 8%, ajungând la 73%. 

 

În timp ce încrederea în investiții a crescut în mod uniform în toate țările, investitorii individuali olandezi sunt cei mai optimiști (91%), în timp ce spaniolii au cel mai mic scor la acest indicator (71%).

 

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro pentru piețe globale, a declarat: „Investitorii individuali nu se mai concentrează asupra inflației și sunt în mod clar optimiști în ceea ce privește capacitatea băncilor centrale de a controla creșterea prețurilor fără a majora prea mult ratele dobânzilor. În timp ce îngrijorările s-au mutat acum către recesiunea pe care aceste creșteri ale ratelor dobânzilor ar putea să o provoace, acest lucru nu influențează sentimentul în aceeași măsură în care o făcea inflația.

 

De fapt, investitorii individuali sunt mult mai optimiști cu privire la investițiile lor decât în urmă cu trei luni și sunt în general destul de  încrezători în ceea ce privește restul anului 2023, iar consensul în rândul acestui grup este în continuare că piața va crește în în mod sustinut în prima jumătate a anului viitor. Acest lucru ar putea continua redresarea de 23% a acțiunilor globale la care am asistat deja de la minimul istoric din octombrie 2022.”

 

Creșterea încrederii legate de investiții are ca rezultat o abordare mai optimistă în ceea ce privește mărimea contribuțiilor la portofoliile de investiții. Conform datelor, o treime din respondenți (33%) intenționează să-și mărească valoarea contribuțiilor obișnuite în următoarele trei luni, acest grup depășindu-i net pe cei care intenționează să își reducă contribuțiile (7%). Investitorii români sunt și mai optimiști, 50% dintre ei declarându-se pregătiți să își majoreze alocările pentru investiții, în timp ce doar 5% spun că își vor diminua contribuțiile.  

 

Sectorul care va beneficia cel mai probabil de această revenire a încrederii este cel al tehnologiei, investitorii fiind mai predispuși să majoreze investițiile în acest sector decât în oricare alt sector în trimestrul al patrulea. Industria serviciilor financiare – una care, din punct de vedere istoric, are performanțe bune în condițiile unor rate ale dobânzii ridicate – a fost a doua favorită în rândul respondenților pentru restul anului 2023, urmată de sectoarele imobiliar și energetic. Pe de altă parte, cel mai puțin atractive pentru investitorii individuali la nivel global în T4 sunt bunurile de consum discreționar și sectorul industrial. Pentru investitorii români, cel mai popular sector  este cel al serviciilor financiare, urmat de cel al tehnologiei, sectorul imobiliar, utilități și energie. Cele mai puțin atractive sectoare sunt cele industriale (mașini, căi ferate, industria aerospațială), urmate de materiile prime (minerit) și sănătate (farma și biotehnologie).

 

Bogdan Maioreanu, analist de piață pentru România al eToro, adaugă: „Tehnologia a revenit în forță în 2023 și este din nou în atenția investitorilor individuali ca fiind cel mai performant sector al anului, cu acțiunile de inteligență artificială care și-au adus cea mai mare contribuție. Deloc surprinzător, având în vedere riscurile de recesiune, sectoarele industriale și materiile prime se află pe ultimul loc pe lista investitorilor români în acest moment. Dar aceștia nu se tem să fie împotriva curentului, punând un accent semnificativ pe sectorul imobiliar și pe cel al utilităților, sectoare care au înregistrat recent performanțe scăzute și care s-ar descurca bine în cazul unei eventuale reduceri anticipate a ratelor dobânzilor.”

 

Tabelul 1: Cum s-au schimbat temerile investitorilor individuali de la inflație la recesiune în 2023

Riscuri potențiale pentru investiții în următoarele 12 luni Martie Septembrie
Inflație 20% cel mai mare risc 13% cel mai mare risc
Starea economiei locle (potențială recesiune) 13% cel mai mare risc 22% cel mai mare risc
Rate dobânzi ridicate 11% cel mai mare risc 14% cel mai mare risc
Conflict internațional 17% cel mai mare risc 8% cel mai mare risc

 

Tabelul 2: Cum s-au schimbat temerile investitorilor individuali români de la inflație la recesiune în 2023

Riscuri potențiale pentru investiții în următoarele 12 luni Martie Septembrie
Inflație 20% cel mai mare risc 8% cel mai mare risc
Starea economiei locale (potențială recesiune) 15% cel mai mare risc 23% cel mai mare risc
Rate dobânzi ridicate 10% cel mai mare risc 14% cel mai mare risc
Conflict internațional 19% cel mai mare risc 12% cel mai mare risc

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top