Actualitate

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,9%, în iulie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,9% în luna iulie 2023, comparativ cu iulie 2022, însă au crescut cu 0,6% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o creştere de 0,88% în iulie, faţă de iunie 2023, respectiv o majorare de 0,40% în comparaţie cu luna iulie a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în iulie faţă de iunie, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 0,22% iar, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o scădere de 3,83%.

Pe marile grupe industriale, în iulie 2023 faţă de iulie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de uz curent (11,06%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,80%) şi industria bunurilor de capital (+5,74%). În industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 4,32%, iar în industria energetică una de (+6,26%)

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 5,59%; distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,09%), în timp ce industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 2,37%, iar industria extractivă de 25,81%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top