Actualitate

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 3,3%, în august

productie industriala

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,3% în luna august 2023, comparativ cu august 2022, şi cu 0,7% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 1,3% în august, faţă de iulie 2023, respectiv 4,13% în comparaţie cu luna august a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în august faţă de iulie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,82% iar, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o scădere de 1,38%.

Pe marile grupe industriale, în august 2023 faţă de august 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de uz curent (11,68%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,79%) şi industria bunurilor de capital (+4,73%). În industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 3,91%, iar în industria energetică una de 11,6%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,15%) şi în industria prelucrătoare (+0,59%), în timp ce în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat industria prelucrătoare s-a înregistrat o scădere de 8,95%, iar în industria extractivă de 3,33%.

Cele mai recente știri

To Top