Actualitate

Rafila: Dacă CNAS nu ne dă ok-ul pe OUG privind finanţarea spitalelor, problemele acestora vor fi mai serioase

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, la Braşov, că în cazul în care Guvernul nu va aproba în curând ordonanţa de urgenţă care ar permite creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat, problemele de finanţare ale acestora vor fi şi mai serioase, menţionând că proiectul actului normativ este „inoperabil” din cauza observaţiilor transmise de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Ştiu că percepţia publică este că aceasta este responsabilitatea MS. Spitalele funcţionează, însă, pe baza contractelor pe care le au cu casele de sănătate. Ca să putem asigura finanţarea spitalelor, noi am redactat, încă din august, o OUG care să permită creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat. Este un document pe care l-am făcut de două luni. Eu nu vreau să pasez responsabilitatea, dar, totuşi, cel care are responsabilitatea finanţării – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – nu ne-a dat ok-ul pe acest document şi, cu cât o să întârziem în Guvern să aprobăm această ordonanţă, cu atât problemele de finanţare ale spitalelor vor fi mai serioase. Şi lucrul acesta trebuie să înceteze. Eu am o responsabilitate pentru spitalele publice, iar dacă altcineva are o responsabilitate pentru cele private, e problema lui”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă, răspunzând întrebării ce vor face spitalele care nu mai au bani pentru medicamente.

Ministrul a menţionat că, recent, a fost aprobat un Memorandum care a permis suplimentarea finanţării Casei cu 2,5 de miliarde de lei, pentru plata programelor de sănătate, a medicamentelor compensate şi gratuite în farmacii.

„Mi-aş dori să lucrăm în echipă (cu CNAS – n.r.) şi să răspundem răspundem nevoilor pacienţilor din România”, a spus Rafila.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top