Energie

România poate deveni un hub regional pentru inovare şi tehnologie curată în sectorul energetic

panouri solare

România ar putea deveni un hub regional pentru inovare şi tehnologie curată în sectorul energetic, fiind identificată, împreună cu marile companii din sectorul energetic, o listă de priorităţi care provin din Green Deal şi din agenda politicilor publice la nivel european, a afirmat secretarul general adjunct în Ministerul Energiei, Ramona Moldovan, la lansarea platformei Cleantech Accelerator.

„Dorim să începem astăzi să facem din România şi Bucureşti un hub regional pentru inovare şi tehnologie curată pentru sectorul energetic. Am identificat împreună cu marile companii din sectorul energetic o listă de priorităţi care provin din Green Deal şi din agenda politicilor publice la nivel european. Avem ţinte foarte, foarte ambiţioase de atins din această perspectivă. Pe baza acestor nevoi şi a listei de priorităţi încercăm să restrângem şi să identificăm soluţii concrete care să ajute industria să-şi atingă obiectivele. Vom lansa un apel pilot pentru inovatori, pentru creatori de tehnologie curată, care va fi deschis în timpul verii”, a menţionat Ramona Moldovan.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că acest proiect reuneşte cei doi piloni principali ai PNRR.

„Sunt foarte recunoscător Ramonei Moldovan pentru că a promovat acest lucru, deoarece este uşor să vii cu idei, dar este mai greu să faci ca lucrurile să se întâmple. (…) Potenţialul oamenilor în această ţară este absolut uimitor. De cele mai multe ori, străinii sunt cei care spun asta. Noi, românii, suntem adesea mult prea umili, dar cred că avem un talent uimitor şi potenţialul de a fi numărul unu în Europa şi poate în lume când vine vorba de IT, inovaţie şi, de ce nu, tranziţie ecologică. De fapt, acest proiect reuneşte cei doi piloni principali ai Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, verde şi digital”, a menţionat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, startup-urile vor putea aplica, vor putea mobiliza fonduri publice pentru a dezvolta sectorul privat, inovaţia.

Ministerul Energiei va crea iniţiativa Cleantech Accelerator, un program pilot dezvoltat împreună cu partenerii Techcelerator şi companii din domeniul energiei – conceput pentru a ajuta startup-urile să dezvolte soluţii tehnologice semnificative, să propulseze industria tehnologiei curate şi să influenţeze sectorul energetic la nivel naţional şi regional. Acest program pilot face parte dintr-un obiectiv mai larg urmărit de Ministerul Energiei care vizează crearea şi dezvoltarea unui hub în domeniul energiei verzi şi a eficienţei energetice (Fabrica de Unicorni).

Start-up-urile selectate pentru a se alătura programului anual vor avea acces la o suită de beneficii, cum ar fi asociaţii comerciale de colaborare cu lideri din industrie, consiliere de specialitate în afaceri, tehnologie şi strângere de fonduri de la profesionişti experimentaţi din industrie.

Domeniile principale pentru acest apel pilot vor acoperi priorităţi precum: soluţii digitale şi inteligente pentru Cleantech, energie regenerabilă avansată, ecosistem cu hidrogen verde, managementul carbonului, practici de economie circulară extinsă, stocarea energiei, infrastructură urbană Eco-Friendly, Water & Hidro Management Technologies, captarea carbonului, materiale şi produse chimice durabile, proiecte CyberSec pentru infrastructura energetică.

Cele mai recente știri

To Top