Actualitate

Românii pierd sute de lei lunar din salariu, din cauza inflației

portofel gol
Foto: iStock

Inflaţia a „topit” în ultimul an veniturile românilor. Potrivit unui studiu citat de Antena3, două salarii medii nu mai sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Creşterile salariale au fost anulate complet de inflaţia de peste 15%.

Salariul mediu net ajunge acum la aproximativ 4.250 de lei. Observăm astfel o creștere de aproximativ 15% față de anul trecut. Însă aceste majorări ale salariului sunt complet anulate de rata inflației, care depășește nivelul creșterilor.

De exemplu, un profesor care are un salariu mediu de aproximativ 4.000 de lei, pierde din cauza ratei inflației aproximativ 628 de lei lunar.

Un alt exemplu ar fi salariul mediu unui IT-ist, de aproximativ 8.700 de lei. Acesta are o pierdere, din cauza inflației, de 1.300 de lei.

Totodată, salariul mediu al unui angajat Horeca, de 2.400 de lei, suferă o pierdere de 360 de lei lunar.

Dacă anul trecut alocam în jur de 100 de lei pentru carne, lunar, cu care reușeam să cumpărăm aproximativ 4 – 5 kilograme de carne de porc, anul acesta reușim să cumpărăm maximum 3,5 kg cu aceeași sumă.

În acest moment rata inflației este de 15,5%. Rămâne de văzut dacă va mai crește și cu cât va mai crește lunile următoare.

Cele mai recente știri

To Top