Transporturi

Tesla va construi vehicule electrice de 25.000 de euro la fabrica sa din Germania

Foto: iStock

Directorul Tesla, Elon Musk a anunţat planul de a produce autoturisme de 25.000 de euro într-o vizită la faţa locului. Fabrica produce în prezent Modelul Y, cu planuri de extindere.

Tesla plănuieşte, potrivit unor surse, să producă un automobil electric de 25.000 € la fabrica sa din Gruenheide, din apropierea Berlinului, cu scopul creşterii vehiculelor electrice pe piaţa auto. Deşi nu a fost specificată o dată fixă de începere a producţiei, această mişcare este văzută ca un pas semnificativ în direcţia obiectivului Tesla de a oferi maşini electrice mai accesibile, relatează Reuters.

Preţul este crucial în cazul acestor vehicule, deoarece preţurile ridicate ale automobilelor electrice alături de ratele dobânzilor au reprezentat o barieră în calea adoptării lor în Europa şi SUA. De exemplu, în prima jumătate a anului 2023, preţul de vânzare mediu al unui vehicul electric în Europa a depăşit 65.000 €, în timp ce în China a fost de aproximativ 31.000 de euro.

Elon Musk, CEO Tesla, şi-a exprimat anterior intenţia de a crea un vehicul electric mai accesibil, dar în 2022, a anunţat că încă nu deţine tehnologia necesară, ceea ce a dus la amânarea planului. Cu toate acestea, rapoartele din septembrie au arătat că producătorul auto se apropie de o soluţie care permite turnarea şasiurilor vehiculelor electrice dintr-o singură bucată, ceea ce ar putea accelera producţia şi reduce costurile.

Extinderea pe piaţa de masă este esenţială pentru Tesla pentru a-şi atinge obiectivul de a livra 20 de milioane de vehicule până în 2030, diferenţiiundu-se de concurenţi precum Volkswagen, care s-au concentrat pe protejarea marjelor de profit în timpul tranziţiei la vehicule electrice, în loc să îşi propună obiective privind livrările.

Vineri, 3 noiembrie 2023, cu ocazia vizitei sale la fabrica Tesla din Gruenheide, Germania, Elon Musk a anunţat că doreşte producerea autovehiculelor electrice în valoare de 25.000 €. Fabrica produce în prezent modelul Y, cel mai bine vândut vehicul electric din Europa.

Producătorul îşi propune să mărească capacitatea fabricii germane la 1 milion de vehicule pe an, deşi ultima actualizare arată că anual se produc aproximativ 250.000 de autoturisme. Autorităţile locale au solicitat informaţii suplimentare referitoare la legile privind conservarea naturii înainte de a aproba planurile de extindere.

De asemenea, Tesla şi-a informat angajaţii cu privire la o creştere salarială de 4% începând din noiembrie, iar din februarie 2024, personalul de producţie va primi încă 2500 de euro pe an, ceea ce echivalează cu o creştere salarială de 18% într-un interval de 18 luni. Această mişcare abordează preocupările ridicate de sindicatul german IG Metall, care susţine că salariile Tesla sunt cu aproximativ 20% mai mici decât cele oferite de ceilalţi producători de autovehicule în baza acordurilor de negociere colectivă.

Cele mai recente știri

To Top