Analize

Topul celor mai populare acțiuni deținute pe eToro la nivel global și în România

aplicatie de trading

Investitorii individuali și-au pus încrederea în acțiunile axate pe inteligență artificială, în același timp îndreptându-se și spre Manchester United, în așteptarea vânzării mult așteptate a clubului, potrivit datelor din al doilea trimestru privind acțiunile de pe platforma de tranzacționare și investiții eToro.  

De asemenea, investitorii de retail au continuat să culeagă roadele loialității lor susținute față de big tech, sectorul recuperând în continuare teren în al doilea trimestru. 

eToro a analizat ce companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporțională a numărului de deținători de acțiuni la sfârșitul celui de-al doilea trimestru față de sfârșitul primului trimestru, prezentând totodată și cele 10 cele mai deținute deținute de pe platformă.

La nivel global, topul celor mai deținute acțiuni a fost condus de Tesla, Amazon și Apple, toate acestea înregistrând creșteri masive ale prețului acțiunilor în acest an,  cotațiile Tesla pe bursă crescând cu 131% de la începutul anului până în prezent. Printre alte acțiuni din acest top se numără NVIDIA (înregistrând o creștere de +193% a prețului acțiunilor de la începutul anului) și Meta (+76%).

Printre cele 10 „cele mai mari ascensiuni” înregistrate la nivel global se află pe listă mai multe companii legate de inteligența artificială, deoarece investitorii individuali au căutat să beneficieze de explozia acestui sector. Numărul de utilizatori globali ai eToro care dețin C3.ai a crescut cu 96% de la un trimestru la altul, în timp ce Koninklijke Philips a înregistrat o creștere de 69% a deținătorilor, după ce a lansat în luna mai un nou software bazat pe inteligență artificială.

O altă acțiune care a înregistrat un salt semnificativ al deținătorilor în T2 a fost Manchester United, cu o creștere de 21%, investitorii individuali sperând în mod clar că vor beneficia de pe urma vânzării mult așteptate a clubului. Între timp, investitorii au căutat, de asemenea, să cumpere o serie de acțiuni care au suferit scăderi ale prețului acțiunilor în acest an, inclusiv Nikola, Enphase și CVS.

Comentând aceste date, Ben Laidler, Strategul pentru piețe globale al eToro, a declarat: „Investitorii individuali au fost în pole-position pentru dramatica revenire a sectorului de tehnologie din acest an și practic au devansat  majoritatea investitorilor instituționali. Acțiunile așa numiților „șapte magnifici”  din domeniul tehnologiei – sunt toate printre primele zece cele mai deținute pe platformă.”

Investitorii români sunt și ei în trendul global, arătându-și loialitatea față de companiile de tehnologie. Tesla Motors rămâne în continuare favorita lor, urmată de Nio, și UiPath, unicornul născut în România, Apple și Amazon. Dar când vine vorba de acțiuni care au înregistrat o creștere a numărului de deținători, investitorii români sunt mai conservatori: Walt Disney are cea mai mare creștere, cu 8,6%, urmată de Coca Cola cu 8,1%, PayPal cu 7,5% și Alibaba cu 1,7%.

Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: „Se pare că investitorii români se pregătesc pentru o încetinire a economiei, trecând de la IA la acțiuni mai defensive. Acest lucru este în concordanță cu tipul de acțiuni care și-au pierdut din popularitate, precum Meituan, Meta Platforms, Netflix și Nvidia – una dintre acțiunile care conduc actuala creștere a sectorului.”

La celălalt capăt al spectrului, la nivel global, rezultatele au fost destul de amestecate în ceea ce privește acțiunile care și-au pierdut popularitatea. EA a ocupat locul al doilea în topul celor care au scăzut, pierzând 14% din deținătorii de pe platforma eToro în al doilea trimestru, în timp ce Royal Caribbean Cruises a pierdut 11%, posibil ca urmare a faptului că investitorii individuali au încasat bani în urma creșterilor semnificative ale prețului acestei acțiuni.

Laidler adaugă: „Meituan din China, care a fost în fruntea listei de acțiuni ce au pierdut deținători în ultimul trimestru, este rezultatul dezamăgirii legate de revenirea economiei locale, piața bursieră chineză fiind una dintre cele mai slab performanțe din ultimul trimestru, ea nebeneficiind de revenirea globală. De asemenea, observăm că investitorii, în ciuda pasiunii lor continuă pentru tehnologie, și-au redus acțiunile giganților Meta și Netflix.”

Acțiunile care au înregistrat cea mai mare creștere și respectiv, scădere proporțională a numărului de deținători pe platforma eToro de la un trimestru la altul

Cele mai mari creșteri ale acțiunilor deținute printre utilizatorii eToro la nivel global  Cele mai mari descreșteri ale acțiunilor deținute printre utilizatorii eToro la nivel global 
Poziție Companie Creștere % a deținătorilor de la un trimestru la altul Companie Descreștere % a deținătorilor de la un trimestru la altul
1 C3.ai 96% Meituan -19%
2 Koninklijke Philips 69% Electronic Arts -14%
3 Siemens Energy 45% Royal Caribbean Cruises Ltd -11%
4 CVS Health Corp 45% Dell Technologies -11%
5 First Republic Bank 37% Sorrento Therapeutics -9%
6 Albemarle Corporation 24% Accelleron Industries Ltd -9%
7 UnitedHealth 24% GE HealthCare Technologies -8%
8 Enphase Energy 24% StoneCo Ltd  -8%
9 Target Corp 21% Netflix -8%
10 Manchester United 21% Meta -7%
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top