Asigurări

UNSAR: 7 din 10 români se simt afectaţi de valurile de căldură şi de seceta din ultimul an

Efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de români, iar aceştia declară că se simt ameninţaţi în special de valurile de căldură (43%), de secetă (25%), furtuni (12%), inundaţii (3%), dar şi de incendiile de vegetaţie (1%), conform celui mai recent studiu sociologic realizat de IRES, la solicitarea UNSAR.

Pentru al doilea an consecutiv, valurile de căldură înregistrează o dinamică importantă din punct de vedere al efectelor resimţite de români, cu o creştere de 10% faţă de studiul realizat anul trecut.

„Suntem expuşi dezastrelor naturale şi riscurilor generate de schimbările climatice. Aşadar, luarea unor decizii privind soluţiile de protecţie financiară împotriva unor astfel de fenomene extreme ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a precizat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Conform aceleiaşi cercetări sociologice, pentru a diminua impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât şi pentru a proteja mediul înconjurător, printre principalele măsuri la care au apelat românii se numără: utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectivă a deşeurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile şi folosirea ambalajelor şi a pungilor biodegradabile (81%).

Achiziţia de electrocasnice cu un consum redus de energie se numără, de asemenea, printre măsurile menţionate de români (79%), alături de izolarea termică a locuinţei (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achiziţia sau utilizarea unei maşini mai puţin poluante (21%), dar şi montarea de panouri solare pe acoperişurile locuinţelor (10%).

„Soluţiile de protecţie financiară oferite de companiile de asigurări sunt într-o continuă actualizare, tocmai pentru a răspunde şi noilor nevoi ale clienţilor, spre exemplu asigurarea panourilor fotovoltaice montate pe acoperişurile locuinţelor”, a adăugat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Deşi preocuparea românilor pentru montarea de panouri fotovoltaice este încă la început, este important de reţinut că majoritatea companiilor membre UNSAR care emit asigurări facultative pentru locuinţe oferă şi soluţii pentru aceste echipamente. Astfel, în funcţie de politica fiecărei companii, se pot identifica acoperiri atât pentru riscurile catastrofale, dar şi pentru incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri sau chiar pentru avariile accidentale ale acestor panouri.

În acest context, UNSAR recomandă tuturor să beneficieze de consultanţa oferită de orice distribuitor de asigurări pentru a putea lua cea mai bună decizie cu privire la siguranţa locuinţei lor.

În România, asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru acelea care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD. Acestea pot asigura locuinţa la valoarea ei reală şi pentru riscuri suplimentare celor catastrofale (cutremur, alunecări de teren, inundaţie), cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top